Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trouwambtenaar Nicoline Wisse Smit: 'Waar zeg je 'ja' tegen?'

Trouwspel helpt stellen bij de voorbereiding op hun huwelijk

Deel:

De liefde loopt als een rode draad door het leven van communicatieadviseur Nicoline Wisse Smit. Als trouwambtenaar bereidt ze stellen graag voor op een doordacht jawoord. Toen ze zelf een aanzoek kreeg, besloot ze een trouwspel te maken, waarvan inmiddels een tweede druk is verschenen.

“Toen ik zelf ten huwelijk werd gevraagd, heb ik ‘ja’ gezegd," vertelt Nicoline Wisse Smit. "Maar tien minuten later vroeg ik aan mijn lief: ‘Waar heb ik nu ‘ja’ tegen gezegd?’ Hij lachte, want hij had deze reactie al zien aankomen. Daarop besloot ik het mijn eigen trouwspel te maken, in eerste instantie om ons jawoord lading te geven. Ik merk dat het spel ook veel voor anderen betekent, zelfs voor stellen die al een tijdje getrouwd zijn.”

Je noemt trouwen de mooiste hobby. Waarom?
“Omdat ik als trouwambtenaar een inkijkje krijg in het leven van mensen die de mooiste dag van hun leven gaan meemaken. Ik mag ze uitdagen om na te denken over hun liefde. Wat houdt ze samen in voor- en tegenspoed? Als ze elkaars antwoord begrijpen, vergroot dit hopelijk de kans op het welslagen van hun huwelijk.”

Wie is Nicoline Wisse Smit?

• 50 jaar
• Communicatieadviseur, schrijver en trouwambtenaar
• Auteur van Julia heeft twee huizen en Ik min je
• Sinds 2018 Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS)
• Ontwierp haar eigen trouwspel Wat is daarop jouw antwoord? – 40 vragen voor een ja-woord met betekenis

Welk moment zou je opnieuw willen beleven?
“Ik ben dankbaar voor de mooie momenten uit het verleden, die ik graag omarm," antwoordt Nicoline Wisse Smit. "Ze hebben me gemaakt tot wie ik ben, net als de verdrietige momenten. Op al die gebeurtenissen bouw ik verder.”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Ik doe nooit schietgebedjes, maar er zijn zeldzame momenten waarop ik ‘dankuwel, God’ zeg. Zoals vorig jaar bij een aanrijding op de A2. Ik geloof dat er iets groters is. Geen God die me straft, maar die me probeert aan te moedigen om zelf na te denken over mijn handelingen.”

Als trouwambtenaar mag ik stellen uitdagen om na te denken over hun liefde 

Denk je weleens aan de dood?
“Ja, alleen al door de dierbaren die ik moet missen. Maar ik sta niet zozeer stil bij mijn eigen dood, en áls ik erover nadenk, bedenk ik hoe ik het mijn nabestaanden makkelijk maak. Ik gooi oude notities en briefwisselingen weg en berg verzekeringspapieren op. Door alles goed te ordenen, zorg ik ervoor dat zij niet zo lang met mijn administratie bezig zijn. Maar ik denk niet na over waar ik terechtkom.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Al op de lagere school raakte het verhaal over de wijze koning Salomo me. Ik vind het nog steeds mooi. Onze samenleving is zó gericht op het idee ‘delen is vermenigvuldigen’. Maar er viel niets meer te vermenigvuldigen als die baby in tweeën gedeeld zou worden. Ga dus uit van je eigen volledigheid. Wat dit verhaal ook laat zien, is dat er altijd een oplossing is. Durf afstand te nemen van de situatie, zodat je meer ziet dan alleen je eigen gelijk.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nicoline Wisse Smit
Nicoline Wisse Smit vraagt aan stellen wat ze samen zal houden, in voor en tegenspoed. Credits: Huib Vintges Photography en Marjolein van Panhuys.

Waar staat de mooiste kerk?
“De Sint-Gerlachuskerk in het Zuid-Limburgse Houthem is in elk geval een prachtige kerk om je huwelijk te laten bevestigen. Een mooi, niet al te groot kerkgebouw dat het bruidspaar en de genodigden een gevoel van geborgenheid geeft. Het maakt deel uit van een kloostercomplex waarin een hotel gevestigd is. Zo brengt het de kerk en de maatschappij op een vanzelfsprekende manier bij elkaar.”

Beeld: Huib Vintges Photography en Marjolein van Panhuys

Geschreven door

Bart van Delen

--:--