Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tygo Gernandt in 'De Kist': 'De dood brengt ook rust'

Maandag, 23.20 uur, NPO 2

Deel:

“Het leven? Bij mij is dat filmen, op een set staan en proberen zo veel mogelijk mooie rollen te spelen,” vertelt acteur Tygo Gernandt (46) in het EO-programma De Kist. “Dan ben ik iemand anders, wat ik soms veel beter kan dan mezelf zijn.”

De acteur krijgt presentator Kefah Allush op bezoek. Met hem praat Tygo Gernandt in De Kist ook over de dood van zijn vader, zo’n twaalf jaar geleden. Over zijn vader, in wie Tygo zichzelf herkent, zegt hij: “Hij was een heel lieve man, maar altijd zo bezig met zijn omgeving, waar alles goed en mooi moest zijn. Ik weet niet of hij erg gelukkig is geweest. Ik zou nu wel willen weten hoe hij in het leven stond.”

'Ik keek de dood in de ogen'

Zelf keek Tygo Gernandt de dood in de ogen bij een heftig ongeluk. “Mensen denken dat je daardoor anders naar het leven gaat kijken, en misschien voorzichtiger wordt. Ik had juist nog meer in mijn hoofd: gáán.”

Na dat heftige ongeluk had ik juist nog meer in mijn hoofd: gáán

Bij de dood komt ook de gedachte aan rust bij hem op. “Ik vind het leven best wel een gedoetje. Sta maar op, ga het leven maar aan. Ik vind het best een gevecht soms. Ik wil er het beste uit halen, maar dat kan niet altijd," beseft Tygo. "De dood is rust, het einde van dat gedoetje.”

De Kist: Tygo Gernandt

"Het is bijzonder te zien dat hoe lang je dit ook doet, je altijd weer uitkomt bij de kern van iemands bestaan," vertelt presentator Kefah Allush over de gesprekken die hij wekelijks met BN'ers voert in De Kist. "De dood blijkt vaak een zaadje te zijn voor de groei van een nog groter gesprek. Dat mensen mij dit allemaal durven te vertellen voor het oog van de camera blijft iets wonderlijks.” Vanavond spreekt Kefah met acteur Tygo Gernandt. 

Maandag 1 februari, 23.20 uur, NPO 2

Kijk 'De Kist' hier terug

--:--