Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Typhoon in Amerika: 'American Footbal is nu een beladen sport'

Woensdag, 23.10 uur, NPO 3

Deel:

Wat is er vijftig jaar na de moord op Martin Luther King nog over van zijn boodschap? In Typhoon in Amerika bezoekt rapper Typhoon (Glenn de Randamie) vanavond een American Foot­ballwedstrijd in New Orleans. 

American Football is in de Verenigde Staten onderwerp van fel debat geworden nu sommige atleten weigeren te gaan staan voor het volkslied. Zo protesteren ze tegen de behandeling van zwarte landgenoten. Typhoon gaat op pad met politieman James Caire. Deze agent probeert naast zijn werk jongeren uit de slechtste wijken van de stad op het rechte pad te houden. Hij doet dat door middel van muziek.

Memphis

Na New Orleans reist de rapper in Typhoon in Amerika verder naar Memphis, de stad waar Martin Luther King in 1968 werd vermoord. Memphis is vijftig jaar later een van de armste steden van het land. Op een high school ontmoet hij Jerald Cook, een coach met een bijzonder levens­verhaal. Cook groeide op in een huis waar drugs werd gedeald door familieleden. Zijn moeder was als verslaafde niet in staat voor hem te zorgen. Toch lukte het hem om te gaan studeren. Samen met een vriend van Cook bezoekt Typhoon de gevaarlijke wijk Orange Mound. 

Rosa Parks

Aan het slot van deze aflevering ontmoet Typhoon een medestrijder van Martin Luther King. Dominee Fields was een van de organisatoren van de 'Montgommery Bus Boycot'. Deze protestactie volgde op de arrestatie van de zwarte Rosa Parks, die weigerde op te staan voor een blanke passagier.

Typhoon in Amerika

Woendag 19 augustus, 23.10 uur, NPO 3
(De EO zond deze aflevering eerder uit op 26 april 2018.)

Beeld: Hans Hermans 

Kijk 'Typhoon in Amerika' hier terug

--:--