Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Typisch Bellingwolde: 'Hier gebeurt gelukkig nooit wat'

'Tankstation is onze winkel'; maandag t/m donderdag, 19.20 uur, NPO 2

Deel:

De documentaireserie Typisch strijkt om de drie weken neer in een andere plaats in Nederland. In de nieuwe reeks Typisch Bellingwolde (BNNVARA) maakt de kijker kennis met de markante inwoners van het Groningse lintdorp Bellingwolde. 

Jan Metting woont op steenworp afstand van 'zijn' Texaco. Dat is niet alleen een tankstation, maar ook een winkel waar alles wat je als dorpsbewoner nodig hebt te krijgen is. "Verder gebeurt hier gelukkig nooit wat," zegt Jan die met plezier in dit Groningse dorp vlakbij de Duitse grens woont.

Thuisbasis wakeboarder Sanne Meijer

Toch is het dorp internationaler georiënteerd dan je zou denken. Sanne Meijer is 21 en wakeboard-kampioene. Haar sport vergt heel veel van haar, want ze moet vaak trainen. Als thuisbasis heeft ze Bellingwolde, maar haar leven speelt zich vooral af in het buitenland.

Typisch Bellingwolde Sanne
Wakeboard-kampioene Sanne Meijer (22) reist veel, maar keert altijd weer terug naar Bellingwolde. Credits: BNNVARA/Marjon Lukje.

Acht jaar geleden vluchtten Farid en Mozjgan uit Afghanistan en kwamen in het AZC in Bellingwolde terecht. Na omzwervingen door het land wonen ze nu in een eigen huis in het dorp, samen met hun twee zonen. Farid houdt duiven, net zoals hij deed in Afghanistan.

Het is al de zevende generatie van de familie Dinkla die hier in Bellingwolde boert

De familie Dinkla is al twee eeuwen boer in Bellingwolde. Typisch volgt opa Willem, vader Pieter en zoon Willem, de vijfde, zesde en zevende generatie Dinkla's. Ze wonen in een van die enorme boerderijen die de Hoofdweg domineren. We zien in Typisch Bellingwolde hoe ze het hoofd bieden aan de gevreesde bietenkever, die de suikerbieten aanvreet. 

Typisch Bellingwolde

In de documentaireserieTypisch van BNNVARA en de EO geven gewone mensen in een buurt of dorp ergens in Nederland een inkijkje in hun leven. Wie zijn deze mensen en hoe ziet hun leven eruit? In de reeks Typisch Bellingwolde (BNNVARA) is de kijker drie weken te gast in het Groningse dorp Bellingwolde. Kijk hier alle afleveringen terug en volg het laatste nieuws over de serie op Facebook en Instagram.

Vanaf 11 november, maandag t/m donderdag, 19.20 uur, NPO 2

Beeld: BNNVARA/Marjon Lukje

--:--