Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Unieke dansvoorstelling Narnia

Alles over verlossing, overwinning en opoffering

De Kronieken van Narnia zijn voor velen bekend. De boeken en films bezorgden eerder al veel publiciteit voor het verhaal van verlossing, overwinning en opoffering. In september en oktober presenteren Het Nationale Ballet en dansgroep ISH een nieuwe vorm: Narnia als dansvoorstelling. Een samensmelting tussen hiphop en ballet.

Deel:
Narniaballet2

Ze konden voor de zoveelste keer het verhaal van Romeo en Julia uitbeelden, maar toch kozen ze voor iets anders. Iets wat in Nederland nog niet eerder was gedaan. Choreografen Marco Gerris en Ernst Meisner besloten een dansvoorstelling te creëren over Narnia: een verhaal over familieverbanden, verraad en vergiffenis. Samen met de nodige special effects en het gebruik van video is het een ideaal en tijdloos thema om in een dansvoorstelling te verwerken.

"Bij dansvoorstellingen gaat het om het gevoel wat je overbrengt naar het publiek in een dans" vertelt Marco Gerris, artistiek leider bij danstheatergroep ISH. "In Narnia is een duidelijke thematiek te zien met een duidelijke boodschap. Daarom is het ook een sterke voorstelling geworden." Tijdens het voorbereiden van de voorstelling kwam hij achter de christelijke thematiek die in de boeken verweven zit en de raakvlakken die de boeken hebben met het christendom.

Het verhaal van Narnia, gebaseerd op de bestseller van C.S. Lewis, gaat over een fictieve wereld achter een kleerkast in een landhuis, genaamd Narnia. In het boek komen vier kinderen terecht in een mysterieuze wereld en ontdekken ze een strijd die gaande is tussen het goede en het kwade. Het boek van C.S. Lewis is een vrije vertaling van het verhaal van Jezus.

Marco Gerris is zelf katholiek opgevoed: "Zolang je de christelijke thematiek op een respectvolle manier benadert in een dansvoorstelling is het altijd oké." Hoewel een mooie dansvoorstelling bij Gerris altijd op de eerste plaats staat, is Narnia voor hem een inspirerend en herkenbaar verhaal. De duidelijke kernboodschap wilde hij ook in de voorstelling niet verliezen. "Er zit bepaalde thematiek in het verhaal waar je niet onder uit kan en die je dus een plek moet geven in de voorstelling. Die hebben we dus ook niet aangetast." Als voorbeeld noemt hij het doden en verrijzen van Aslan. Middels de special effects wordt deze verrijzenis op een volgens hem 'christelijke manier' neergezet.

De reacties op het stuk zijn lovend. In de 15 jaar dat Gerris leiding geeft aan ISH heeft hij naar eigen zeggen nog niet zulke goede recensies gehad als nu. Het komt mede door de sterke combinatie tussen hiphop en ballet; een verbinding die mensen niet zo snel verwachten. Narnia is nog tot eind oktober te bezoeken in diverse steden in Nederland.

Meer informatie over Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast is hier te vinden.

Beeld: Fenna van der Vliet – Studio BREED

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--