Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vaderdag: Als je geen leuke vader hebt…

“Leer om vanuit Gods ogen naar je vader te kijken”

Vaderdag: de één viert het en de ander niet. En de één vindt het leuk om iets voor zijn vader te doen, terwijl een ander de bewuste dag het liefst vermijdt. Hoe ga je om met Vaderdag, als je geen goede relatie hebt met je vader?

Deel:

1. Erken je pijn
Het liefst willen we allemaal een goede band hebben met onze ouders. Juist door hen wil je gezien, gehoord en bevestigd worden dat je waardevol bent. Maar lang niet alle ouders beseffen of kunnen dat. Soms omdat ze het zelf niet hebben gekregen en dus ook niet weten hoe ze hun kind positief moeten bevestigen. Soms omdat ze het vermogen niet hebben, doordat ze bijvoorbeeld een psychologische stoornis hebben. Soms omdat ze afwezig zijn… Er zijn legio redenen te verzinnen waarom een ouder zijn of haar liefde niet voldoende laat blijken aan zijn of haar kind.

Als kind heb je daar pijn van. En dan maakt het eigenlijk niets uit of je nou 5, 35 of 85 jaar bent. Juist daarom is het zo belangrijk om je pijn van het niet geliefd voelen, erkent en serieus neemt. Want pas als je je ergens bewust van wordt, kun je er iets aan doen of mogelijk aan veranderen.

2. God wil je Vader zijn
Als je een kind bent, kun je alles nog lastig een plek geven. In eerste instantie denk je vaak: ‘dit is normaal’, terwijl later blijkt dat jouw situatie niet normaal was. En als dan je ogen opengaan, dan komt daar ook de pijn. De eerste stap is het erkennen van die pijn. De tweede stap is het doorworstelen van die pijn door middel van gesprekken en gebed met mensen die je kunnen helpen om de pijn, het verdriet en de boosheid los te laten. Maar ook door je boosheid eruit te boksen en je verdriet eruit te huilen. Het lijkt soms makkelijker om verbitterd rond te blijven lopen, dan om je vader (of moeder…) te vergeven voor wat hij/zij je heeft aangedaan, maar dat is wel een derde belangrijke stap. Let wel: je moet éérst je eigen gevoelens serieus hebben genomen voordat je werkelijk kunt vergeven. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat iemand zei: ‘Ja, hoor, ik heb het echt vergeven’, terwijl diegene nog stijf stond van de boosheid… dat is niet vergeven. Sommige dingen zijn menselijkerwijs niet te vergeven, maar juist dan mogen we om Gods vergeving vragen, zodat Zijn Geest de verbittering en pijn weg zal nemen en je hart vrij zal maken voor Gods liefde. Hoe pijnlijk je relatie met je aardse vader ook kan zijn, bedenk dat God in zijn Woord zegt: ‘Al verlaten mij vader en moeder, de HEER neemt mij liefdevol aan’ (Psalm 27:10).

3. Zegen je vader
Als jij bereid bent om (met hulp van God) je pijn uit het verleden los te laten, dan komt er een vrijheid in je hart om met nieuwe ogen naar je vader te kijken. Hij heeft jou tekort gedaan, op welke manier dan ook, maar jij hoeft jouw leven daar niet (langer) door te laten bepalen! Leer leven vanuit liefde, niet vanuit angst of boosheid. Ja, zelfs als hij je nu nog steeds negeert, kwetst of verdriet doet, kun je telkens weer vanuit Gods liefde naar hem leren kijken. Ga je vader zegenen. Zegenen is het uitspreken van goede dingen over hem en over zijn leven. Niet omdat hij dit verdiend heeft, maar omdat jij door de ogen van Gods genade, vergeving en liefde naar hem wil kijken. Bid voor hem, zegen hem en jij zelf zult erdoor gezegend worden, omdat je hart bevrijd zal worden van de pijn en verbittering. Sterker nog: het is zelfs mogelijk om (op een gegeven moment) in liefde naar hem te kijken… want bij God is niets onmogelijk!

En Vaderdag? Vier Vaderdag, omdat God zelf jouw Vader is!


Auteur: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--