Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vaderdag bij de vaders van ‘Meer dan verwacht’

Wat doen Nick, Kevin en Carlo op Vaderdag?

Een middag met de complete familie of een intiem ontbijtje met de kinderen: hoe ziet de Vaderdag van de ‘Meer dan Verwacht’-vaders eruit? “Nu ik zelf vader ben heeft Vaderdag een heel andere lading.”

Deel:

Nick en Mieke

Nick: “Mijn eerste Vaderdag beleefde ik toen Yara twee weken oud was. Ik kreeg toen een voetafdruk van Yara. Omdat je voor het eerst de titel vader draagt, is zoiets best bijzonder. Inmiddels is Yara zich er bewust van dat ze cadeautjes geeft die ze zelf gemaakt heeft. Dat is het leukste: de blijdschap en de trots die ze heeft op haar eigen cadeau.”

Mieke: “Dit jaar hebben wij op Vaderdag een middag met mijn hele familie in de planning staan. Dat komt niet vaak voor - onze broers en zussen hebben stuk voor stuk een eigen gezin en vieren normaliter thuis Vaderdag.

In de ochtend mag Nick lekker uitslapen, en daarna zullen de kinderen hem verrassen met cadeautjes en zelfgemaakte knutsels van de kinderopvang en van thuis. Vervolgens gaan we even op visite bij Nicks vader om hem een vaderdagcadeautje te geven. Vermoedelijk wordt dat een lekker flesje drank, aangezien hij weinig wensen heeft. Mijn vader zien we op de familiemiddag en aan hem zullen we ook een cadeautje geven namens ons en de kinderen.”

We hechten niet enorm veel waarde aan Vaderdag. Als ouder waarderen we elkaar iedere dag. Tegelijkertijd is het een mooi moment om stil te staan bij het vaderschap. Als de kinderen wat ouder zijn, zullen we op die dag een leuke activiteit met de kinderen ondernemen.”

Kevin en Nicole

Dit jaar is Vaderdag een bijzondere dag voor Kevin, Nicole en hun drie dochters. Het stel is dan precies één jaar getrouwd. Nicole: 's Ochtends verrassen we Kevin met een ontbijtje op bed en leuke cadeautjes. De meiden vinden het superleuk om zelfgemaakte knutselwerkjes te geven en kijken ook echt uit naar het moment dat ze papa kunnen verrassen met de creaties die zij op school hebben gemaakt. In de middag eten we een taartje om ons eenjarig huwelijksjubileum te vieren. In de avond gaan Kevin en ik met z’n tweeën uit eten. Mijn ouders passen op de kinderen.”

Afgelopen Moederdag heb ik bewust een week van tevoren bloemen laten bezorgen bij Kevins moeder

Nicole

“Onze ouders komen de dag vóór Vaderdag bij ons op bezoek. Voor hen hebben we een kleinigheidje. Zelf vind ik dit soort dagen erg commercieel en ik vraag mijzelf af: Waarom moet je je waardering per se tonen op deze dag? Dat kan toch net zo goed op een andere dag ook getoond worden? Daarom heb ik afgelopen Moederdag ook bewust een week van tevoren bloemen laten bezorgen bij Kevins moeder. Gewoon om mijn waardering naar haar uit te spreken.”

Voorpret en genieten

Kevin: “Ik ben iedere dag vader en ik geniet daar elke dag van. Vroeger ging ik altijd op Vaderdag naar mijn eigen vader om een kopje koffie te drinken en hem in het zonnetje zetten. Nu ik zelf vader ben heeft Vaderdag een heel andere lading. Het is vooral leuk om mijn dochters te zien genieten van de voorpret die ze hebben: dat ze zelf op school iets maken en dat ze dat dan zo goed mogelijk geheim proberen te houden. Ik speel het spelletje mee, speciaal voor mijn kinderen.

Die eerste Vaderdag was onvergetelijk

Kevin

Kevin: “Van mijn allereerste Vaderdag kan ik mij vooral herinneren dat onze dochters nog heel klein waren. Nicole en ik hadden voor elkaar cadeautjes gekocht.” Nicole: “Het eerste jaar heb ik met een voetafdruk van de meiden, in de verf, een tekening gemaakt voor Kevin. Toen konden ze zelf nog niet zoeveel maken. Wij hebben dit gedaan om aan elkaar te laten zien hoeveel we elkaar waarderen. Kevin: “Vanaf dat moment kreeg Vaderdag een heel nieuwe betekenis. Die eerste Vaderdag was ook de meest onvergetelijke. En het wordt met de jaren alleen maar leuker om de dag met elkaar te vieren. Dus ik kijk ernaar uit!”

Carlo

Carlo: “Dit jaar vier ik Vaderdag alleen met Nova en Kyara, mijn kinderen uit een vorige relatie. Wij gaan met z’n drieën genieten. Ik krijg van Nova en Kyara vaak een ontbijt en een cadeau. Zelf vind ik eigengemaakte cadeaus het leukst om te krijgen. Daarna gaan we vaak even lunchen bij opa en oma, waarbij we opa natuurlijk ook in het zonnetje zetten. Dit doen we vaak met een puzzel of een bioscoopbon. Lunchen bij mijn vader is min of meer een jaarlijkse traditie, maar verder heb ik geen speciale vaderdagtradities. Wat we daarna gaan doen, hangt van het weer af. Misschien gaan we naar de bioscoop of lekker naar een klimpark.”

Mijn cadeau is, dat het mij gegund is om vader te mogen zijn van vijf prachtige mensen

Carlo

“De kinderen verassen mij al zo vaak, met een mooie tekening of een onverwachte knuffel. Daarom heeft Vaderdag zelf geen grote betekenis voor mij. Ik wilde mijn leven lang al vader zijn. Mijn cadeau is, dat het mij gegund is om vader te mogen zijn van vijf prachtige mensen. Mijn ideale vaderdag wanneer de kleintjes groter zijn, is heel simpel: thuis lekker samenzijn, een spelletjes spelen en herinneringen maken met alle kinderen bij elkaar.

De eerste keer Vaderdag vieren was iets heel speciaals. Ik kan me eigenlijk alleen het gevoel herinneren, niet eens meer wat we gedaan hebben. Maar het gevoel dat je opstaat en beseft dat Vaderdag ineens ook voor jouzelf geldt, dat ook jij in het zonnetje gezet wordt en dat je extra beseft dat je vader bent - dat is een heel bijzonder gevoel.”

Geschreven door

Amrutha Mol

--:--