Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Beatrix. Van prinses tot prinses

Blog van Jeroen Snel

Samen met het ANP heeft Blauw Bloed een fotoboek uitgebracht: 'Beatrix. Van prinses tot prinses'. Het boek brengt haar leven in beeld, van haar kinderjaren, door haar jaren als koningin, en tot slot weer terug naar het moment dat ze weer als prinses door het leven gaat.

Deel:

Het fotoboek is onderverdeeld in tien thema’s en bevat 150 ANP-beelden met bijschriften. Elk thema begint met een korte introductie van onze huishistoricus Simone Lamain. En ik mocht het voorwoord schrijven. Het is een prachtig boek geworden over een bijzonder historisch persoon, de koningin die ik al die 33 jaar bewust heb meegemaakt.

Ik herinner me haar inhuldiging nog levendig. De televisiebeelden vol pracht en praal in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. En hoe zij plechtig het ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ uitsprak.
25 jaar later mocht ik me aan haar voorstellen en een hand geven. Ze antwoordde met een knik. Dat was tijdens haar staatsbezoek aan Argentinië, bij de zogeheten passade, waar Nederlanders die in Argentinië wonen alsook de meegereisde pers werden voorgesteld. Pas jaren later bij een soortgelijke passade vroeg ze hoe het met mij is. Nu heb ik wat bereikt, dacht ik, iets van haar vertrouwen gewonnen. Nog wat later mocht ik haar op Sint Eustatius een paar vragen stellen namens de Nederlandse pers. Dat zal ik nooit vergeten.

Beatrix: onkreukbaar, stabiel en toegewijd. Wars van populariteitspolls en interviews. Een icoon van haar tijd. Als prinses, koningin en weer als prinses.

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--