Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vanessa van Egeren over armoede in de podcast ZOUT!

'Uit liefde voor mijn kinderen maak ik nu andere keuzes'

Voor de podcast ZOUT! over smaakmakers in Nederland gaat Marieke Meijer het land in om meer van de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer is ze in een flat in Utrecht bij Vanessa van Egeren. Vanessa werkte zo’n twintig jaar in de prostitutie en was ernstig verslaafd.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Leeg leven

Vanessa verdiende in de tijd dat ze prostituee was genoeg, maar door haar actieve verslaving had ze veel geld nodig en had alsnog geen snee brood in huis om te eten. Pas na de eerste klant had ze weer geld voor een tosti. De verandering in haar leven kwam toen ze zwanger was. Ze ervaarde haar leven als leeg, als overleven, maar kreeg onverwacht betekenis door een nieuw mensje dat in haar groeide. Vanaf dat moment maakte ze andere keuzes en is ze stukje bij beetje écht gaan leven.

Dolblij

Vandaag de dag heeft ze voor het eerst in haar leven een betaalde baan, volgt een opleiding en voedt alleen haar drie kinderen op. Marieke verbaast zich erover hoe het kan dat Vanessa mét een baan nog armer is dan zonder en hoe ze toch met drie kinderen kan rondkomen. Eigenlijk heeft Nederland zo’n goed vangnet dat de prikkel om aan de gang te gaan zou kunnen ontbreken. Maar Vanessa stelt haar doelen en heeft een lijst met wensen die ze af wil vinken.

Knipoog van God

‘Ook al ga ik niet wekelijks naar de kerk, ik bid en mijn relatie met God is goed.’ God laat Vanessa heel praktisch zien dat Hij voor haar zorgt. En hoe het kastje dat ze nodig had, opeens gratis op de hoek af te halen was. Dat soort knipogen maken het makkelijker om met tegenslagen om te gaan. Dat geeft hoop en vertrouwen waardoor ze door kan zetten ook als ze niet weet of ze genoeg geld zal hebben voor nieuwe luiers.

Over de podcast ZOUT!
In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht.

Luister hier naar de aflevering met Vanessa van Egeren
Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--