Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vecht jij tegen jezelf? Ga voor een boost in je zelfvertrouwen!

‘Als je gedachten negatief zijn, dan zijn je gevoelens dat ook’

Als ik aan het woord ‘vechten’ denk, dan associeer ik dat met nieuwsbeelden op televisie. Mannen in oorlogssituaties die vechten met elkaar of politiemannen die met ongehoorzame of ontevreden burgers op de vuist gaan. Maar vrouwen hebben nogal eens de neiging om te vechten tegen zichzelf.

Deel:

Het is wat generaliserend, maar het woord ‘vechten’ koppel ik eerder aan mannen, dan aan vrouwen. Waarom? Geen idee. Het klinkt zo heftig. Zo hard. Niet ladylike in elk geval. En al zeker niet harmonisch, wat veel vrouwen toch wel erg prettig vinden. Ik heb zelf dan ook niet zoveel met dat woord.

Er zijn heel wat vrouwen die zichzelf naar beneden halen

Toch weet ik dat vrouwen net zo goed vechten, alleen dan op een andere manier. Mannen zijn expliciet: gewoon elkaar een beuk verkopen, maar dan is het ook weer klaar. Vrouwen vechten eerder achterbaks: roddelen, gemene opmerkingen maken, venijnige blikken uitwisselen, oordelen over anderen...

God wil dat je positief naar jezelf kijkt

Het líjkt alsof vechten altijd met of tegen een ander is. Maar je kunt ook tegen jezelf vechten. Er zijn heel wat vrouwen die in de spiegel kijken en niet een ánder, maar zichzelf naar beneden halen met onaardige, of zelfs venijnige gedachten en woorden. Met als gevolg een laag gevoel van eigenwaarde of een slecht zelfbeeld. Maar dat is niet hoe God het bedoeld heeft! God wil graag dat we op een positieve manier naar onszelf kijken. Dat we vredestichters zijn: niet alleen naar anderen toe, maar in eerste instantie voor onszelf. Want wanneer jij vrede en liefde in je hart hebt, kun je daar ook weer zoveel makkelijker van uitdelen aan anderen.

Dus: stop met vechten tegen jezelf en geef je zelfvertrouwen een boost!

G-denken

In mijn boek Rust schreef ik over het G-denken van Albert Ellis: een prachtig instrument om je gedachten eens goed onder de loep te nemen. Allereerst is er een Gebeurtenis (dit kan iets zijn wat echt gebeurd is, maar het kan net zo goed een gebeurtenis zijn die je bedenkt). Vanuit die gebeurtenis ontstaan er bepaalde Gedachten. Die gedachten generen Gevoelens. En die gevoelens uiten zich in Gedrag, wat een Gevolg heeft.

Een gebeurtenis is dus op zichzelf neutraal, totdat je er bepaalde gedachten over hebt. Als de gedachten positief zijn, zijn je gevoelens ook positief. Maar als je gedachten negatief zijn, dan zijn je gevoelens dat ook.

Gedachten

Zo zal bijvoorbeeld de ene vrouw heel blij zijn als zij 75 kilo weegt, terwijl een ander zich er heel somber over voelt, omdat ze vindt dat ze te zwaar is. En de een zal lekker nog een taartje nemen en daarvan genieten, terwijl de ander alle zoetigheden mijdt of er continu tegen vecht (daar heb je dat woord weer) om die taartjes te laten staan. En dat komt allemaal voort uit de gedáchten die je hebt over die 75 kilo.

De G van God

Om iemand uit een negatieve gedachtegang te helpen, stelt de heer Ellis dat je nieuwe, positieve gedachten moet gaan denken. Op die manier worden je gevoelens ook positiever, wat effect heeft op je gedrag en op het gevolg van je gedrag. Maar wij hebben nog iets veel mooiers. Wat als wij er nou nog een G aan toevoegen, namelijk de G van God?

Daardoor kunnen we met een andere bril naar de wereld kijken

In plaats van zelf positieve gedachten te moeten bedenken, zorgen we ervoor dat we onze gedachten voeden met Gods woord – Zijn waarheid over ons. Want daardoor kan Zijn liefde in ons hart stromen, waardoor we met een andere bril naar onszelf en de wereld kunnen kijken.

Welke liefdevolle woorden spreekt God over en tegen jou?

Dit heeft mij in het verleden enorm geholpen om van een negatief zelfbeeld naar een positief zelfbeeld te gaan. Door heel bewust na te denken over mijn gedachten. En om de woorden van Filippenzen 4:8 serieus te nemen en te bedenken: Is het waar wat ik denk? Is dit edel? Zijn mijn gedachten rechtvaardig? Zuiver? Lieflijk? Eervol? (NBV-vertaling). Is jouw antwoord ‘nee’: vervang die gedachten met ándere gedachten! Het liefst met Góds gedachten. Welke liefdevolle woorden spreekt God over en tegen jou? Lees bijvoorbeeld Psalm 139 en besef dat Hij je wonderlijk mooi gemaakt heeft.

Gods liefde is nooit egoïstisch

Vind je dit lastig, omdat je bang bent dat je arrogant of trots of zelfs egoïstisch wordt als je positief over jezelf denkt? Besef dan dat het grootste gebod wat God ons gaf is dat we Hém liefhebben, maar óók onszelf en van daaruit anderen. Jezelf liefhebben en positief over jezelf denken en spreken is dus goed om te doen. Lees Gods woorden over de liefde in 1 Korintiërs 13:4-7: daar is niets arrogants of egoïstisch aan. Dus als je stopt met vechten tegen jezelf en ermee stopt om venijn – in de vorm van negatieve gedachten – over jezelf uit te storten, maar jezelf juist laat vullen met Gods liefde en Zijn waarheid, dan zal je zachtmoediger, nederiger en liefdevoller worden. Prachtig toch?

Lees ook: Stijlcoach Hanneke: ‘Ik geloof dat God een plan heeft voor vrouwen’

Geschreven door

Carianne Ros

--:--