Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veel aanloop bij Amsterdamse Westerkerk voor Peter R. de Vries

Moment van stilte en bezinning

Al bijna tweehonderd mensen hebben vrijdag de Amsterdamse Westerkerk bezocht, waar wordt stilgestaan bij het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries afgelopen donderdag. Mensen kunnen nog tot 15.00 uur langskomen voor een moment van stilte en bezinning, of om een kaars aan te steken.

Deel:

"We voelen ons deze keer in het bijzonder verbonden met de dierbaren van Peter R. de Vries", schrijft de kerk op de website. Veel bezoekers komen voor De Vries, maar doordat ook toeristen langslopen is niet precies te zeggen hoeveel, vertelt een medewerker van de kerk. "Maar de meeste bezoekers komen voor Peter."

"Mensen kunnen hier zelf een invulling geven aan wat er is gebeurd, of hier tot bezinning komen," zegt een andere medewerker. "Ook kunnen ze een kaarsje aansteken. Een universeel symbool dat staat voor een plek geven aan je gedachten."

Een dominee speelt sinds 12.30 uur orgelmuziek voor bezoekers. Sommige mensen zeggen wat woorden terwijl ze een waxinelichtje aansteken en neerzetten. Anderen houden elkaar even vast, of nemen plaats op een van de stoelen. Bezoekers kunnen een kopje koffie of thee halen in de kerk.

Lees ook: Ineens houdt iedereen van Peter R. de Vries
Lees ook: Ineens houdt iedereen van Peter R. de Vries

Bij de ingang van de kerk ligt een boek waar bezoekers een boodschap in kunnen schrijven, gericht aan De Vries of zijn familie. Het boek wordt later aan de familie van De Vries gegeven, vertelt de dominee. Ook zijn twee tafels neergezet voor eventuele bloemen, waarop een paar rode en witte rozen liggen. Die bloemen worden waarschijnlijk aan het einde van de dag in de Lange Leidsedwarsstraat gelegd, waar De Vries op dinsdagavond 6 juli meerdere keren werd beschoten.

Ook op vrijdag 9 juli kwamen tientallen mensen langs bij de kerk, toen om stil te staan bij de aanslag op De Vries. "Er waren toen zo'n driehonderd bezoekers. Dat worden er vandaag wel meer denk ik," zegt een medewerker.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--