Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veel selfies plaatsen: beetje narcistisch?

Tegenwoordig plaatsen we allemaal foto’s van onszelf, maar de een doet dat vaker dan de ander. Heeft dat te maken met narcisme en kun je zeggen dat iemand die vaak selfies plaatst narcistische trekken heeft?

Deel:

Mannen: mooier maken

Het maken van een selfie vereist dat je letterlijk de camera op jezelf richt. Er zijn daarom verschillende onderzoeken geweest naar het verband tussen selfies en narcisme. Bij een specifiek onderzoek naar de link tussen een selfie en narcisme bij mannen, kwam naar voren dat narcistische mannen eerder geneigd zijn foto’s mooier te maken en ze plaatsten ook vaker een selfie.

Vrouwen: bewonderd worden door selfies

Hoe zit dat bij vrouwen? Zij plaatsen over het algemeen vaker foto’s van zichzelf dan mannen. In een ander onderzoek was te zien dat vrouwen die veel selfies plaatsen, dit doen omdat ze bewonderd willen worden. Dit valt in principe ook onder ‘narcistisch trekjes’. Echter, het kan juist ook precies uit de tegenovergestelde hoek komen: deze vrouwen kunnen weinig zelfvertrouwen hebben, waardoor ze bevestiging zoeken in de likes en reacties die ze op foto’s krijgen.

Het is dus lastig te zeggen of er een psychologische gedachte achter het plaatsen van selfies zit. De een wil graag bewonderd worden, de ander wil juist haar zelfvertrouwen vergroten. Laten we vooral niet te snel oordelen.

Bron: Psychology Today

--:--