Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verbeter je seksleven! Elke dag seks?!

Het is een beetje weggesleten en ingezakt. Tijd om het weer op te pakken. Suzanne volgt samen met haar man een online cursus. Over seks: verbeter je seksleven.

Deel:

Daar gaan we dan...

We gaan een cursus doen. Normaal gesproken is mijn wederhelft hier niet zo van, maar voor deze maakt hij graag een uitzondering. Komt hoogstwaarschijnlijk door de titel: Verbeter je seksleven. Total Balance gaat ons twaalf weken lang een (bijbelse) oppepper geven in de vorm van een wekelijkse opdracht. Wij kunnen dat wel gebruiken, niet alleen omdat we de laatste tijd verdacht vaak met de ruggen tegen elkaar aanliggen. Ons geestelijke leven samen is hier en daar ook ingedut.

Verbeter je seksleven: Week 1

Het eerste mailtje van Total Balance popt op. Mijn libido daalt eerlijk gezegd meteen tot een dieptepunt bij de hoeveelheid tekst en ik vraag me af of mijn man nu niet meteen besluit af te haken. Ik scan de theorie, bekijk het filmpje waarin een therapeut de theorie nog eens toelicht en ik bestudeer de opdracht. Wat we deze eerste week moeten doen, is: maak een doelstelling. Een makkie. Ik zou wat meer intimiteit willen. We doen het veel te weinig, namelijk maar eens in de twee, drie weken. Na de liefdesdaad zeggen we tegen elkaar: “Moeten we vaker doen,” en dan vliegen er zo weer wat weken voorbij.

Oeps, denk ik dit echt?

Waar ik vaak gefrustreerd over ben, is de lichamelijke afstandelijkheid van mijn man. Ik zou willen dat hij me lekker beetpakt en vervolgens de kleren van mijn lijf trekt. Het liefst als ik aan het koken ben en de keukendeur gesloten is… Oeps, denk ik dit echt? Worsteling nummer 2. Hoe ga ik seks door een bijbelse bril zien? Wat vindt God goed en wat niet? Ik scroll even en lees: “Laten jouw borsten als trossen van de wijnstok zijn, je adem als de geur van appels, je tong als zoete wijn.” De Bijbel heeft er in elk geval geen problemen mee. Er staat nog een opdracht: “Prik een weekend samen weg.” Doen we.

Verbeter je seksleven: Week 2

“Veel mensen hebben moeite om volkomen neutraal naar zichzelf te kijken. Ze horen de hele dag door een kritische stem in hun hoofd die vertelt wat ze allemaal fout doen en hoe het beter kan. Het is de kunst om volledig onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Een andere valkuil voor veel mensen, is dat ze hun partner proberen te veranderen.” Oef, die zit. Ik merk dat ik nogal vaak in een moppermodus zit, zeker één week per maand. Er zit een leuke opdracht bij. Benoem je positieve eigenschappen. Het voelt wat vreemd ze zelf op te sommen, want meestal eis ik van mijn man dat hij er een paar noemt. Ik kom niet verder dan iets met mooie lippen en grote blauwe ogen. Raar, maar ik word er wel happy van.

Ik merk dat ik nogal vaak in de moppermodus zit

Nu is hij aan de beurt. Waarom ben ik verliefd op hem geworden? Ik ga even 16 jaar terug in de tijd. Ik was verliefd op zijn lach. Zijn lieve mooie, grote, sterke handen. En het was werkelijk verrukkelijk om die eerste keer (en de daaropvolgende keren) hem te kussen. We zoenen deze week langer en vaker. Als hij van zijn werk thuiskomt, slaat hij zijn armen om me heen, en doet dat ook als ik aan het koken ben. We gaan een beetje lijken op een ongecompliceerd jarenvijftigstel. Ik vind het heerlijk.

Verbeter je seksleven: Week 3

Ik zit bij de kapper. Deze week is het tijd voor een soort make-over. Daar zit verder geen geestelijke boodschap achter. Het is meer een kwestie van een beetje je best voor elkaar doen. En dat kan ik met mijn uitgroei en mijn pluizige kapsel goed gebruiken. Ik mag ook nieuwe kleding kopen. Daar zeg ik geen nee tegen. Het regent de weken daarna plotseling complimentjes van vriendinnen en manlief kan zijn ogen niet van me afhouden. Waarom heb ik dit niet vaker gedaan?

Verbeter je seksleven: Week 4

Een van de volgende mails gaat over vertrouwen. Bij het woord ‘vertrouwen’ voel ik weerstand. We hebben woelige eerste huwelijksjaren gehad. Het strookte totaal niet met de harmonieuze huwelijken van de familie Baxter uit de boeken van Karen Kingsbury. Ik heb dat vaak met mijn man besproken, maar vaak ging dat helaas ook weer met ruzie gepaard. E

Nu er deze week wordt gesproken over het uitspreken van geheimen, haper ik.

en paar jaar geleden heb ik besloten wat ongecompliceerder door het leven te gaan, minder te verwachten en niet overal meer een punt van te maken. Dat zorgt zeker voor meer rust in huis, maar als er weer weken voorbijgaan zonder intimiteit ben ik geneigd te vluchten in mijn eigen romantische fantasieën. Daar komt weinig seks in voor, maar het gaat vooral om de aandacht en het verlangen geliefd te zijn, weet ik dan weer uit christelijke relatieboeken. Nu er deze week wordt gesproken over het uitspreken van geheimen, haper ik. We liggen deze dagen weer met de ruggen naar elkaar toe.

Verbeter je seksleven: Week 5

Bekend terrein: de liefdestalen. Hier hebben we het samen al jaren geleden uitgebreid over gehad. Die van mij is aanraking, die van hem samen dingen doen. In onze overmoed vergeten we de opdracht goed te lezen en hem vervolgens bewust in praktijk te brengen. Dat doen we ook in week 6. Sorry, ik ben nog steeds in de war van het hoofdstukje Vertrouwen. Een goed seksleven vereist dat ik mijn hart helemaal openstel voor mijn man, en er zijn bepaalde stukjes die ik liever voor mezelf hou. Ik hoop dat God mij hierin verder leidt, want ik zou dit graag willen veranderen.

Verbeter je seksleven: Week 7

Deze keer gaat het over verkeerde patronen in je leven. Het langs elkaar heen leven en al die andere redenen waarom veel stellen uit elkaar gaan. In de opdracht lees ik iets wat me raakt. God zegt in Genesis 12:2-4:

“Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven, een bron van zegen zul je zijn. Ik zal zegenen wie jou zegenen, wie jou bespot, zal ik vervloeken. Alle volken op aarde zullen wensen gezegend te worden als jij.”

Jij mag delen in de zegen van Abraham! Vertrouw erop dat God het beste met jullie voorheeft en dat Hij jullie zegent!

We genieten van het vrije gevoel van samen weggan

Wow, wat vergeet ik dit vaak. Wat heerlijk om te weten dat er een God is die het allerbeste met ons voorheeft. Over wat ik wel of niet tegen mijn man zeg, daar ben ik nog niet uit, maar ik klamp me voor nu even aan Gods belofte vast. Hij gaat ons helpen, ook hiermee. Uit deze opdracht pikken we van de vele to do’s de volgende: samen tijd doorbrengen. We vragen de oppas om langs te komen en genieten van het vrije gevoel van samen weggaan. Hand in hand lopen, ik vond dat in de verkeringstijd heerlijk en nu nog steeds.

Verbeter je seksleven: week 8

Denk tien minuten per dag aan intimiteit met je man. Dit klinkt behoorlijk gewaagd, maar zo kun je in een positieve flow komen. (En in mijn geval blijkt het een uitstekend middel tegen die romantische fantasieën over de ideale man). Onderaan de opdracht wordt Spreuken aangehaald. Drink water uit je eigen bekken, ga naar de stromen van je eigen bron. Je wilt toch niet dat ze de vrije loop krijgen en de pleinen overstromen? Ze zijn van jou, van jou alleen, laat niemand anders ervan drinken.

Waar en op welke plek?

Zoals ik het nu lees, is deze oefening eerder een soort bescherming van je huwelijk. We krijgen ook de opdracht om onze fantasieën naar elkaar uit te spreken. Kort gezegd: waar en op welke plek? Ik verbaas me over de plotselinge spraakzaamheid van mijn man. Onze hersenspinsels hou ik liever even voor mezelf. We hebben lol en we verlangen intens naar elkaar. Een van die fantasieën wordt deze week nog werkelijkheid. Joehoe, dit gaat de goede kant op!

P.S.: Man wordt steeds aanrakeriger.

Verbeter je seksleven: Week 9

Het gaat goed met ons. Ik kan niet anders zeggen, niet alleen omdat we veel meer dan eerst seks, eh ik bedoel gemeenschap met elkaar hebben. Maar ook omdat we elkaar anders bekijken. Mijn man neemt initiatief in het samen weggaan, regelt oppas en behandelt me als een prinses. 

Ons liefdesspel laait enorm op en de intimiteit tussen ons schept een band

Deze week mogen, nee, moeten we het elke dag doen. Is dit echt een christelijke cursus?  De praktijk blijkt weerbarstig met onze drukke agenda’s, maar de vier keer dat wij het achter elkaar redden, vind ik lang geen onaardige score. Ons liefdesspel laait enorm op en de intimiteit tussen ons schept een band. Als we ergens anders zijn, geeft mijn man me vaak een veelzeggende blik. We sturen lieve en verlangende sms’jes naar elkaar, en als mijn man terugkomt van zijn werk is het eerste wat hij doet, mij beetpakken. En dan staan we elkaar zomaar in de gang eindeloos lang met elkaar te zoenen.

Inmiddels is seks iets waar we ons gedurende de dag op verheugen, in plaats van een eeuwig strijdpunt. Elke ochtend liggen we tegen elkaar aan voordat de kinderen wakker worden. God, U bent geweldig dat U zich om ons bekommert en ons een nieuwe start geeft, schrijf ik deze week op. Dat ik af en toe twijfel, dat kan ik me nu niet meer voorstellen. Ik neem me voor om het ooit tegen hem te zeggen, alleen niet nu. Nu even genieten.

Verbeter je seksleven: Week 10

We worden deze weken overspoeld met opdrachten. Een daarvan is: een week lang mag ik geen kritiek leveren op mijn man. Dat huishouden is mijn grootste pijnpunt, ik geef het eerlijk toe. Met name de was die overal in huis lag, is een killer voor onze relatie. Ik neem vaak de zuchtende slachtofferrol aan, en weiger op zo’n moment toe te geven dat ik zelf ook geen huishoudelijke topper ben. Eerlijk is eerlijk, het lukt me niet langer dan twee dagen om mijn mond te houden. Maar o, wat zijn die twee dagen heerlijk ongecompliceerd. Het huishouden doe ik fluitend en hij helpt ook mee. De beloning: ik word overladen met kussen en handtastelijkheden.

Verbeter je seksleven: Week 11

Bijna behoren we tot de Nederlanders die niet liegen over de een à twee keer in de week seks. En nu komt de climax van de cursus: het weekend weg. Dat betekent carte blanche. Geen werk, geen kinderen, geen klok. We verheugen ons er weken op, maar het begin van ons romantische samenzijn verloopt licht dramatisch. Ik ben gestrest van het werk, baal wederom dat ik alles in het huishouden doe en hij is moe. En op weg naar het hotel bedenk ik weer eens dat er veel leukere mannen in de wereld zijn dan hij. Even heb ik zin om deze twee dagen de bokkenpruik op te zetten en zo een statement te maken.

Maar ach, na een oprecht schietgebed tot God (ik heb deze maanden namelijk ervaren dat Hij elke keer helpt als ik Hem daarom vraag) en het zien van onze super-de-luxe hotelkamer, bedenk ik dat ik toch maar eerlijk het gesprek aanga. In plaats van te mokken, zeg ik dus rustig dat ik boos op hem ben en nog moe ook. Als ik tijdens het praten de koffer uitpak, zie ik dat hij zonder mijn weten lingeriesetjes heeft meegenomen. Het kwartje valt: ik ben hier in een hotel met een man, mijn eigen man, die voor me zorgt, om me geeft en van me houdt. En naar me verlangt. En zo snel als de ergernis kwam, is ze weer verdwenen.

Ik voel me de mooiste vrouw op aarde

De volgende ochtend lezen we samen in de Bijbel, danken we God voor het weekend en voor elkaar. Hand in hand slenteren we ’s middags door de stad. Onderweg naar het restaurant komen we op de diepere onderwerpen waar ik al tijdens deze cursus enorm tegen aanhik. Dat vertrouwensding uit week 4 blijft me achtervolgen. Ik haal even diep adem en vertel hem onder het wandelen dat ik vaak bang ben geweest dat ik met de verkeerde man was getrouwd. Terwijl hij mijn hand stevig vasthoudt, blijkt dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Hij heeft ook getwijfeld aan mij en aan onze relatie. Dat geeft mij lucht. Ik voel me een keer niet de zondige, onbetrouwbare vrouw die wegvlucht in fantasieën over een ander.

Die middag komen we in gesprek met een onbekende die niet kan geloven dat wij al zo lang getrouwd zijn. Het is heerlijk om samen te zijn. Een paar uur later begint in de hotelkamer onze uitgebreide vrijsessie met wat tips en trucs uit de cursus. Oei, wat klinkt dit plat, maar inmiddels weet ik dat het Gods bedoeling is dat we onze liefde aan elkaar laten zien. Ik voel me de mooiste vrouw op aarde.

Verbeter je seksleven: Week 12

Het is een kwestie van volhouden, tijd in elkaar steken en met elkaar praten en beseffen hoe waardevol het is dat we als getrouwd stel allebei God kennen. Te weten dat Hij onze beschermer is. Meer dan ooit genieten we van elkaar. Oké, elke dag seks, daar komen we bij lange na niet aan, maar sjonge, wat heeft deze cursus ons veel goeds gebracht. Avondjes weg samen en grinnikend thuiskomen zitten nu in ons systeem Dat de seks, eh gemeenschap, flink is verbeterd is natuurlijk een heerlijke bijkomstigheid, maar het belangrijkste is dat we elkaar weer even heel goed hebben teruggevonden. (Enne… wat kan hij toch verrukkelijk zoenen…)

Lees ook: Praten over seks, hoe doe je dat?

Headerfoto: Unsplash

--:--