Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verlangen naar Jezus’ terugkomst

Hoe zal het in de hemel zijn?

Kijk jij uit naar Jezus’ terugkomst? Een goeie vraag. In gedachten zweven de woorden van dat ene lied al door mijn hoofd: ‘Ooit komt er een dag, dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag, dat u terugkomt op een wolk…’ Hoe zal de hemel er eigenlijk uitzien? En wat als je het verlangen naar de wederkomst mist?

Deel:

Een verlangen naar Jezus’ terugkomst is een prachtig verlangen. Een verlangen dat soms aangewakkerd moet worden. Een verlangen dat niet uit onszelf komt, maar door de Geest die in je werkt.

Eva-lezeres Leanne weet prachtig te verwoorden hoe zij kijkt naar de wederkomst en waarom ze er zo naar verlangt:

 ‘Ik kijk met verlangen uit naar Jezus terugkomst op aarde. Ik vind het een heerlijk vooruitzicht dat alle kerkmuren zullen wegvallen en we eindelijk zullen zien hoe God alles heeft bedoeld. Wat zullen we verbaasd staan over de leugens die in onze gedachten geheerst hebben en hoe bekrompen we over God gedacht hebben! Hier op aarde schieten we zo tekort in ons denken en doen.

De wereld waarin we leven is vol gebrokenheid, zonde en onrecht. Ik kan me amper voorstellen hoe het zal zijn als Hij alles nieuw zal maken en er voor altijd waarheid, vrede en gerechtigheid zal heersen. Ik verlang daar echt naar!’

De hemel

‘Mama, kan ik in de hemel ook schommelen? En zie ik opa of oma dan ook weer terug?’ Net als een kind, heb je ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoe de hemel eruit zal zien. ‘Als een stad met gouden straten en paarlen poorten. Een soort Jeruzalem, een hemels paradijs! Duizenden, miljoenen, miljarden engelen en ouderlingen op tronen.’ Nieuwsgierig als we zijn, spitten we de Bijbel door op zoek naar antwoorden.

Hoe zal het in de hemel zijn? Stel je even voor: er waren eens twee huizen. Het ene huis is een prachtig paleis met de mooiste dingen die je je maar voor kunt wensen. De vloer is van het mooiste kristal dat je je voor kunt stellen en bij het zien van het bijzondere plafond valt je mond open van verwondering. Je ogen volgen de ramen en in de hal zie je een grote houten wenteltrap met een prachtige rode loper. De kamers zijn ingericht met het interieur van jouw smaak. Maar, in het huis woont een vader met een verschrikkelijk innerlijk. Het is net een monster. Je moet alles doen wat hij wil. Zijn houding is hatelijk en van zijn blik word je misselijk.

Het andere huis is een kleinen krakkemikkig huisje. Het is eenvoudig ingericht en er staan een paar simpele meubels. Het steekt maar schril af bij de rijkdom van het paleis. Maar als de deur opent en je binnenstapt, voel je meteen hoe de sfeer is. De vader van dit huis is een goede man met een groot hart en veel liefde. Als je zou moeten kiezen, waar zou jij willen wonen? De kans dat de hemel eruit ziet als een krakkemikkige bedoening, is niet heel groot, maar het is vast niet moeilijk om te kiezen. Wonen bij een liefdevolle vader gaat boven alles.

Hoe ziet de hemel eruit? Het is nog steeds een vraag. Maar wel eentje die verbleekt bij het mooiste en het beste dat er is: dat we voor altijd bij onze Vader mogen zijn. Dat we Thuis zijn, en met Jezus de overwinning zullen vieren, Hij onze tranen zal drogen en er geen pijn meer zal zijn. Met of zonder gouden straten. Met of zonder schommel.

Een verlangen, zoals het lied ‘Tot aan die dag’ (Opwekking 665) verder zingt:

‘Ik verlang zo naar die dag
dat ik neerkniel aan Uw voeten
en ik U mag herkennen aan Uw stem

Dat we samen hand in hand
Het Hemels paradijs betreden
Zal ik eeuwig mogen zijn waar U bent.’

Verlang jij naar de dag dat Jezus terugkomt?

Richt je blik op Jezus!

Misschien staar je nu wel beschaamd naar de punten van je schoenen omdat je vindt dat je veel te weinig stilstaat bij de wederkomst. Laten we wel wezen; je hoeft niet elk uur van de dag naar de hemel te kijken om te kijken of de wolken al openbreken en te luisteren of je trompetten hoort. Maar een verlangen vertelt ons een hoop over ons geloofsleven. We laten ons zo snel overweldigen door het leven van alle dag. Door de zorgen die er zijn of juist de nieuwe uitdagingen die op ons pad komen. Maar daar is een goed medicijn voor: Richt je blik op Jezus (Hebreeën 12)! Plaats jouw leven, die taak of die ene zorg eens in de context van Gods tijd. In het perspectief van de eeuwigheid. Het zal je blik veranderen!

Angst voor Jezus’ terugkomst

Het zou goed kunnen dat je een vleugje angst in plaats van vreugde voelt als je denkt aan de dag dat Jezus terugkomt. Is er wel een plekje voor mij in de hemel? Ben ik wel echt een kind van God? Heeft Jezus mijn zonden vergeven? Deze moeilijke vragen en angst voor Gods oordeel kunnen veel onrust veroorzaken. Maar het zijn ook ontzettend belangrijke vragen. Deel met God wat er in je hart leeft. En daarnaast: Bespreek dit onderwerp eens. Het is waardevol om eens met andere gelovigen te praten hoe zij kijken naar de wederkomst. Hieronder enkele suggesties voor (gesprek)vragen om over na te denken.

(Gespreks)vragen over Jezus’ terugkomst

  • Kijk jij uit naar Jezus’ terugkomst? Waarom wel of waarom niet?
  • Wat zorgt ervoor dat jouw verlangen groeit en dat je je niet laat meeslepen door elke dag?
  • Ben je wel eens bang als je aan Jezus’ terugkomst denkt? Waarom?
  • Hoe zie jij de hemel voor je?
  • Hoe wil je je tijd besteden totdat Jezus terugkomt?
  • Wat kan je doen om waakzaam te blijven en je verlangen naar Jezus’ terugkomst laten groeien?

Luister hier het lied 'Ooit komt er een dag' door familie van der Vijver bij Nederland Zingt

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer muziek over de hemel vind je hier.

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--