Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verliefd op een ander: dat overkomt je wél!

Tips van relatietherapeut Cocky Drost

Verliefd worden, vlinders in je buik, een eindeloos gelukzalig gevoel: wat is er heerlijker dan dat?! Wij zwijmelen niet voor niets wat af bij romantische films. Maar wat nu als je verliefd wordt op een ander terwijl je getrouwd bent?

Deel:

In je hoofd tuimelen de vragen en schuldgevoelens over elkaar heen. Natuurlijk vertel je dit grote geheim het liefst aan niemand… Maar is dat wel zo verstandig? We gaan te rade bij relatietherapeut Cocky Drost. Al jaren begeleidt ze echtparen. Van haar komen de volgende, verbazingwekkend nuchtere, tips.

Verliefd op een ander: de tips van Cocky Drost:

  1. Denk niet dat je een slecht mens bent als je verliefd wordt op een ander; dit overkomt je!
  2. Deel het met je partner en ook met een derde persoon, bijvoorbeeld een vriendin.
  3. Deel het niet met de persoon waarop je verliefd bent. Dat is voer voor de verliefdheid.
  4. Zie het als een verslaving.
  5. Breng je verliefdheid in het Licht, bij God

Het overkomt je… Echt?

“Ja, het overkomt je dat je dit voelt, maar je kunt wel een keuze maken om er wijs mee om te gaan en het niet te laten groeien. Er wordt alleen heel vaak gezegd dat verliefdheid je niet overkomt: je doet dan iets verkeerd. Was dat maar waar! Ik kan er een heel biologisch verhaal van maken, maar kortgezegd: er gieren gewoon stofjes door onze hersenen. Het is één groot hormonencircus. Ik vind het zo belangrijk om dit te zeggen, want christelijke vrouwen kunnen zich zo schuldig voelen als dit gebeurt. Maar juist die houding kan je heel erg belemmeren om er op een gezonde manier mee om te gaan. Haal alsjeblieft het oordeel eraf! Ik wil ervoor pleiten het allemaal een beetje luchtiger te bekijken, het te bagatelliseren, het zijn maar hormonen!”

En dus aan je partner vertellen, dat is toch heel pijnlijk?

“Ja, dat is natuurlijk niet makkelijk, maar door het te vertellen haal je het uit de taboehoek. Door je verliefdheid in het licht te brengen geef je openheid en haal je de schuld en schaamte eraf. Het is net als met porno. Mensen hangen er van alles aan op, maar het maakt je niet direct een slecht mens. Natuurlijk is je partner emotioneel betrokken. Hij zal zich bijvoorbeeld afvragen of hij niet aantrekkelijk genoeg is. Die pijn mag er zijn. Daarom is het goed om ook iemand anders in vertrouwen te nemen, iemand die niet emotioneel betrokken is. Maar wel graag iemand die niet direct een oordeel klaar heeft.”

En mond dicht tegen degene die je leuk vindt?

“Ja, het overkomt je dat je dit voelt, maar je kunt wel een keuze maken of dit verder groeit. Ga je mee in de bevlieging? Of kies je voor openheid, maar dan wel naar je partner toe.

Verliefdheid is een sterke emotie. Het maakt je gelukkig als bij de ander bent, terwijl je je ongelukkig voelt bij je partner. Nogal logisch natuurlijk, want daar voel je de tweedstrijd. Je idealiseert dan het gevoel voor die ander en bagatelliseert je eigen relatie. 

Daarom: maak je de keuze voor een veilige, duurzame, transparante relatie? Het wordt een stuk lastiger als het echt een affaire wordt. Soms kan je relatie daar sterker uitkomen, maar de schade is vaak veel groter. Schuldgevoelens bij de een, wantrouwen bij de ander, dat zijn blijvende littekens die je beter kunt voorkomen.”

Is het echt een verslaving?

“Daar kun je het zeker mee vergelijken. Het is een hormooncircus in je lijf. Je ziet ook dat bepaalde mensen verslavingsgevoeliger zijn. Mensen die heel inlevend, creatief en (hoog)gevoelig zijn. Dat zijn heel mooie kwaliteiten, maar het maakt ook dat ze makkelijker verliefd worden. Mensen die heel gedisciplineerd en gestructureerd zijn, kijken soms op zulke mensen neer. Maar zij hebben dan weer als valkuil dat ze makkelijk oordelen en hoogmoedig zijn.”

Wel lastig om op zo’n moment naar God te gaan…

“Het kan goed zijn dat het bijvoorbeeld niet lukt om te bidden. Toch is het juist zaak dat je schoon schip maakt bij God. Weet je, God heeft alle zonde al gezien, Hij schrikt er niet van. Hij kent je op het diepste niveau, je hoeft niet te vluchten of je te schamen. Dat betekent niet dat je alles maar kan doen. Maar voor Hem kun je emotioneel naakt staan. Hij wil niets liever dan jou helpen om het goede te doen, juist als je zwak bent.”

Dit voorjaar start Cocky Drost een onlinevideo podcast cursus rond seksualiteit. Meer weten: neem een kijkje op haar website.

Lees ook: 'Ik ben getrouwd, maar verliefd op een andere man'

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--