Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verliefd op een ander: vertel ik dat mijn partner?

Drie tips voor zo'n gesprek

Je ziet de bui al hangen: dát gaat je partner niet leuk vinden. En ach, het stelt niet zo veel voor. Het is eigenlijk het vertellen niet waard, gewoon wat gevoelens als je de ander ziet. Kun je een verliefdheid beter geheimhouden, of is het goed om het te vertellen aan je partner?

Deel:

Ja, maar het stelt niet veel voor…

“Het zijn gewoon wat gevoelens, ik ga er heus niets mee doen,” zeg je. In het begin hoeft het inderdaad niet veel voor te stellen. Maar onze hersenen werken op zo’n manier dat die spanning, dat fijne gevoel van verliefdheid, zich ontwikkelt. Voor je het weet, ben je over de ander aan het fantaseren. Of zoek je die persoon net wat vaker op dan je normaliter zou doen. Je appt vaker. Je gaat je best doen om goed over te komen – en ga zo maar door.

Vergelijk het met een sneeuwbal. Bovenaan de berg begint een sneeuwbal heel klein; je ziet ’m amper op de grote, besneeuwde helling. Maar wanneer het balletje eenmaal rolt, wordt hij alleen maar groter.

Die tendens, de steeds sterker wordende gevoelens, doorbreek je wanneer je ze bespreekt met je partner. Om in die metafoor te blijven: de sneeuwbal wordt gestopt en groeit niet verder.

Ja, maar dat gaat mijn partner niet leuk vinden…

Nee. Daar kunnen we lang of kort over zijn. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je partner gevoelens heeft voor een ander. Dat zal jij andersom ook niet leuk vinden. Maar stel jezelf de vraag: hoor je het het liefst van je partner wanneer het een beginnend gevoel is, of pas wanneer er al volop heen-en-weer geflirt wordt… of meer? Het is niet leuk om te horen, maar het bouwt wel aan het onderlinge vertrouwen én verbreekt de spanning van de (beginnende) verliefdheid.

Maar hoe start ik zo’n gesprek?

Misschien een gek idee, maar waarom zou je niet eens in de zoveel tijd elkaar de vraag stellen: ‘Hé, we hebben het er een tijdje geleden over gehad; heb je de laatste tijd nog last gehad van verleidingen? Of is er iets waarover je het wilt hebben?’ Zo maak je het elkaar makkelijk(er) erover te beginnen.

Drie tips

1. Wees eerlijk en vertel dat je het spannend/moeilijk/… vindt, maar toch even wat wilt bespreken.
2. Leg uit waarom je erover wilt praten (niet om de ander te kwetsen, maar om eerlijk te zijn en samen te zoeken naar oplossingen).
3. Spreek zo veel mogelijk in ‘ik-zinnen’. Bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat ik mij speciaal voel door zijn/haar aandacht.’ Vermijd het verwijten van de ander (‘Omdat jij mij geen aandacht geeft…’).

Praten over je diepste gevoelens – of het nu een verliefdheid is of iets anders – bouwt aan de band tussen jou en je partner. Laat het niet over aan de ander om te raden wat jou bezighoudt, maar ga zelf het gesprek aan.

Tekst: Dorine Sommer

--:--