Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vertrouw maar op God

Gaat geloof altijd gepaard met een goed gevoel?

We zingen in de kerk soms een mooi liedje: "Vertrouw maar op God, wat hij zegt, dat doet hij echt!" Of: "Wie maar de goede God laat zorgen en op Hem hoopt in 't bangst gevaar, is bij Hem veilig en geborgen, die redt Hij godd'lijk, wonderbaar". Ook in de Bijbel worden we opgeroepen om op God te vertrouwen. Maar wat betekent dat nu: op God vertrouwen?

Deel:

Voor de één betekent vertrouwen op God totale passiviteit: God moet alles doen. Voor de ander is het een reden om triomfantelijk te denken: ik kan alles, want God is met me. En een derde voelt zich schuldig of twijfelt aan z'n geloof, omdat er van alles mis gaat in z'n leven, terwijl hij zich wel aan God wil toevertrouwen. En weer een ander overschreeuwt z'n angst dat God hem in de steek laat: "Het gaat lukken, ik vertrouw op God, hoor!"

Misplaatst vertrouwen?
Enige tijd geleden trof een voetbalploeg een zware tegenstander in een toernooi. Maar ze waren vol vertrouwen, dat ze een kans maakten op de overwinning. Ze hadden een goed gevoel als ze aan de wedstrijd dachten.
Dat was voor de wedstrijd… Daarna was het gevoel wat minder. Ze waren er niet aan te pas gekomen. Voor hun gevoel konden ze alleen maar doelloos achter de bal aan rennen. Maar hoe zat het dan met dat vertrouwen?
Ze zullen het wel over zelfvertrouwen gehad hebben. Ze voelden zich goed, wisten elkaar tijdens de trainingen blindelings de bal in de voeten te schuiven en mindere tegenstanders waren eenvoudig aan de kant gezet. Als ze gewoon zouden doen wat ze altijd deden, zou het in deze wedstrijd ook wel goed komen. Toch niet… Hadden ze wat over het hoofd gezien?

Evenwichtige kijk op jezelf
Zelfvertrouwen is een belangrijke basis bij alles wat je doet. Het is het vertrouwen dat je op eigen kracht taken en mogelijke hinderpalen aan kunt. Het zorgt ervoor dat je erop uit gaat, je mogelijkheden ontdekt en gaat gebruiken en verder ontwikkelen. Maar onze voetballers hadden misschien over het hoofd gezien, dat zelfvertrouwen je ook een realistische kijk op je eigen mogelijkheden geeft, zodat je je capaciteiten niet onder- maar ook niet overschat, zodat je niet gefrustreerd raakt over de dingen die je niet kunt. Goethe heeft hierover gezegd: “Het is fout om jezelf meer te verbeelden dan je bent, maar ook om jezelf lager in te schatten dan wat je waard bent.“

Problematisch vertrouwen
Ons leven lijkt wel een beetje op dat van die voetballers. Er zij momenten dat alles gaat, zoals we denken dat het moet gaan. Ons zelfvertrouwen is groot, maar niet altijd realistisch. Dat hoeft op zichzelf niet zo erg te zijn. Bij die voetballers kwam het ook wel goed: ze baalden natuurlijk wel, maar gaven toe, dat de tegenstander gewoon te sterk voor hen was. Aan hun eigen capaciteiten veranderde dat niets.
Maar als je het goede gevoel dat je op sommige momenten hebt ziet als het gevolg van je geloof in God, je godsvertrouwen, kun je een probleem hebben. Want waar is God dan bij tegenslag? Of geloof jij dan niet genoeg?

Vertrouwen op God is geen gevoel
Vertrouwen op of in God betekent, dat je bereid bent je aan hem toe te vertrouwen, omdat je gelooft, dat Hij betrouwbaar is en nooit zal handelen op een manier die jou benadeelt. Het is dus geen gevoel, maar een keuze die je maakt.
Het betekent niet, dat je zelf initiatiefloos bent. Je maakt plannen en voert die uit, maar je legt ze ook aan Hem voor, zodat Hij je, indien nodig, kan corrigeren. Gewoon door je op andere ideeën te brengen. Maar jij blijft wel zelf aan zet, jij maakt de keuzes. Bij Hem wordt je geen klein kind, dat beschermd wordt tegen pijn en moeite. Je hoeft ook niet krampachtig te doen en op je tenen te lopen, omdat je geen fouten zou mogen maken.
Nee, vertrouwend op God kun je fouten maken of met tegenslagen en mislukkingen te maken krijgen. Maar dat zegt niets over jouw geloof, zoals het ook niets zegt over Gods liefde voor jou. Te allen tijde doet God, wat je van Hem mag verwachten: Hij is erbij; Hij baalt er met jou van dat iets niet lukt. Maar Hij laat je hoe dan ook niet in de steek en kijkt al vooruit naar de volgende stap die je gaat doen. Want dan gaat Hij ook met je mee!

Spreuken 3:5,6
Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet,  dan baant Hij voor jou de weg.

Auteur: Roeland Klein Haneveld

--:--