Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verwarring over gezondheid Noord-Koreaanse leider

'Weinig hoop op verbetering voor christenen'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is mogelijk ernstig ziek. Al wekenlang speculeren internationale media over zijn gezondheidstoestand. Hij zou herstellende zijn van een hartoperatie. Boze tongen beweren dat achter de schermen nu al een machtsstrijd over zijn opvolging wordt uitgevochten.

Deel:

Het internationale geruchtencircuit kwam op gang toen Kim afwezig was op de ‘Dag van de zon’, een belangrijke nationale herdenkingsdag op 15 april in zijn eigen land.

Aanbeden als godheid

Kim Jong-un wordt evenals zijn overleden vader en opa in eigen land aanbeden als een godheid. Daarom zal alle informatie over zijn persoon zorgvuldig worden gewogen voordat het via officiële kanalen naar buiten gaat. De Noord-Koreaanse overheid brengt alleen slecht nieuws als het op geen enkele manier kan worden ontkend. 

Trendbreuk

Dat de overheid zich tot op heden in een mysterieus stilzwijgen hult over de gezondheid van Kim Jung-un, is volgens Klaas Muurling van Open Doors opmerkelijk en een trendbreuk met het verleden. “Vaak werd bij de minste of geringste aantijging direct een propagandabericht uitgebracht waarmee slecht nieuws werd gepareerd. Dat gebeurt nu niet. Dit is een indicatie dat er wel degelijk iets aan de hand is met de Noord-Koreaanse leider.”

Wat gebeurt er als Kim Jong-un inderdaad overlijdt?
“De Noord-Koreaanse president is nog geen veertig jaar en heeft nog geen officiële troonopvolger. Kim Jong-un heeft ten minste één kind, mogelijk zijn het er twee of drie, die jonger zijn dan 10. Ondanks de belangrijke rol die mannen spelen in Noord-Korea, is het toch goed voorstelbaar dat zijn zuster Kim Yo-jong de nieuwe leider van het land wordt. Ze studeerde samen met haar broer Kim Jung-un in Zwitserland. In die tijd werd een sterke basis gelegd voor hun vertrouwensband.
Een waarschijnlijk scenario is dat de zus een gezamenlijke leidersrol op zich neemt met Choe Ryong-hae. Na Kim Jong-un is hij een van de belangrijkste politiek leiders in het land.”

Loyale opstelling aan het huidige regime

Het is duidelijk dat zowel zus Kim Yo-Jung en Choe Ryong-Hae beiden hun vooraanstaande posities binnen de huidige top te danken hebben aan hun loyale opstelling aan het huidige regime. "Mochten zij het roer overnemen," zegt Muurling, "dan is de inschatting dat er er niet al te veel verandering van hen te verwachten is".

Wat is de impact op christenen?
“In de afgelopen negen jaar heeft de Noord-Koreaanse leider vooral hard gewerkt om zijn grip op de bevolking te verstevigen. Een eventuele opvolger zal naar verwachting hetzelfde doen. Omdat Kim Jung-un in eigen land weinig vrienden en veel vijanden heeft, is denkbaar dat die groepen zich tegen het regime zullen keren en dat er iets onverwachts gebeurt. Christelijke Noord-Koreanen die gevlucht zijn, uiten grote zorgen over de situatie in hun land, en roepen op tot gebed voor een drastische ommekeer van de leiders in hun land.”

Beeld: Shutterstock

--:--