Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf praktische tips voor rust in je dag

Stiltetrainer Mirjam van der Vegt heeft het boek De kracht van rust geschreven, het beste spirituele boek van 2021. Vijf praktische tips voor rust in je dag.

Deel:

1. Ontdek je gouden uren 
Aandacht is goud – en daar heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar 4 uur goud per dag te besteden. De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken over je beschikbaarheid.

2. Ontdek je beschikbaarheid – dat is genoeg
Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer naar terugkeert. Als jij later terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is?

3. Doe een dutje 
We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd te kort hebt, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Doe wat vaker een dutje en laat je inspireren door Churchill, die bekendstond om zijn dutjes. Dit inzicht kun je ook gebruiken vlak voordat je het podium op moet. Ga niet alles nog een keer in je hoofd ‘stampen’, maar neem even rust. Datgene dat van binnen is opgeslagen, blijft door rust beter hangen.

4. De kunst van het ophouden
De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei een boer ooit. Houd dus op tijd op met je werkzaamheden en neem tussentijd tussen je werkzaamheden om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek.

5. Beoordeel de dag naar wat je zaait
Kies ervoor aan het einde van de dag terug te kijken. Vaak ben je blij als je jouw to-do-list hebt afgerond – we zijn geneigd te denken dat dat de beste dagen waren. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden.

Meer informatie: mirjamvandervegt.nl

--:--