Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf tips: Wat kan jij doen tegen racisme?

Niet zelden blijkt het in de praktijk brengen van opgedane kennis moeilijker dan gedacht. Je hebt jezelf ingelezen in het racismedebat, maar weet niet hoe je zelf de strijd aan kan gaan tegen racisme. NieuwLicht geeft vijf tips om hier in Nederland aan de slag te gaan.

Deel:

1. Kom erachter wat wit privilege betekent

Ga met vrienden, buren en familie in gesprek over de manier waarop jij met wit privilege te maken hebt. Ook, of juist, binnen je witte vriendengroep of witte familiekring. Dit is, volgens antiracisme-expert Chanel Lodik, het begin. In een interview op NPO Radio1 vertelt Lodik: ‘Pas wanneer je weet dat wit privilege bestaat en wat het inhoudt, kan je zien waar het invloed op heeft’.

2. Spreek je actief uit tegen racisme

Laat van je horen, en doe dat niet alleen op social media. Durf je bijvoorbeeld uit te spreken op een feestje of wanneer iemand een racistische grap maakt. Laat anderen weten wat jouw mening is.

3. Doneer geld, tijd of publiciteit

Geef aan organisaties en activisten die zich inzetten voor verschillende onderwerpen rondom de strijd tegen racisme in Nederland. Wanneer je gebruikmaakt van boeken, cursussen of adviezen, betaal daar dan ook voor. Kijk bijvoorbeeld eens op het Nederlandse platform withuiswerk.nl. Hier vind je verschillende initiatieven waar je geld aan kunt doneren, maar ook petities die je kunt ondertekenen en tips om je nog beter in te lezen.

4. Check je taalgebruik

Kijk kritisch naar de taal die je gebruikt, bekijk bijvoorbeeld eens het taaldossier van One World. We gebruiken vaak woorden zonder dat we ons bewust zijn van de achtergrond of de impact van het gebruik van die woorden. Onze taal lijkt veel voller te zitten met kolonialisme, neerbuigendheid en een wit, westers perspectief dan je misschien van tevoren verwacht had.

5. Houd dit vast

Niet alleen wanneer Black Lives Matter in het nieuws is of wanneer er op social media veel aandacht aan wordt besteed. Zorg ervoor dat je, ook wanneer er in het nieuws weer minder aandacht voor racisme is, doorgaat met je ‘werk’. Blijf je bewust van je positie als witte Nederlander. Blijf je uitspreken tegen racisme. Blijf jezelf informeren over en verdiepen in deze onderwerpen. Antiracistisch ben je immers niet alleen ten tijde van een opleving in de media.

Wil je meer tips lezen? In dit Engelstalige artikel zijn maar liefst 97 tips verzameld.

--:--