Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voetbal en geloof: 'Geen enkele speler bidt voor winst'

Koning Voetbal en het EK

Koning Voetbal bepaalt tijdens het EK het ritme van veel mensen. Terwijl de teams tot het uiterste gaan, kijken diverse spelers verder dan de eeuwige roem op de grasmat. "Geloof lijkt te mogen in de machowereld van het voetbal."

Deel:

Waar rond elk toernooi protest komt uit reformatorische hoek tegen de 'voetbalverdwazing', hobbelen veel christenen ongetwijfeld gezellig mee in de komende oranje polonaise. Vaststaat dat voetbal leeft en dat fans hoge verwachtingen hebben van 'onze jongens'. En die druk voelen voetballers, dus is het niet vreemd dat ze hulp van Hogerhand zoeken. Dat valt op omdat diverse profvoetballers een kruisje slaan voor het betreden van het veld of de armen richting de hemel heffen ná een doelpunt. Sommige voetballers tonen teksten op hun shirt als ze hebben gescoord, zoals oud-Ajaxied Steven Pienaar (God is great) of de Braziliaan Kaka (I belong to Jesus).

Nummer 23

Bijgeloof kom je ook veel tegen. Zo wil Rafael van der Vaart alleen met nummer 23 spelen en voetbalt Arjen Robben met de naam van zijn zoontje in zijn voetbalschoenen – allemaal voor 'eeuwige' roem op de grasmat. En daarin staan ze niet alleen. Driekwart van de voetballers is bijgelovig, toonde onderzoek aan. Dit bleek ook tijdens het WK-Voetbal in 2010, toen Wesley Sneijder met de omstreden Power-Balance-bandjes kwam aanzetten. Dit relikwie zou extra lenigheid, balans en kracht schenken en dat leek veel spelers wel wat. Toch bracht het Oranje niet de wereldcup en via de achterdeur verdween het magische polsbandje weer uit de kleedkamer.

Vergiffenis

Wie zich openlijk over zijn geloof laat bevragen, is de 21-jarige Georginio Wijnaldum van PSV, die net niet doordrong tot de EK-selectie. Onlangs vertelde hij in het RKK-programma Hand van God uitvoerig over zijn geloof en de rust die hij bij God vindt. "In de kerk dank ik Hem," vertelde hij presentator Sander de Kramer. "Maar ik bid ook voor mensen die het moeilijk hebben, of ik vraag om vergiffenis. Ik ga niet naar de kerk om wat terug te verwachten, om goals te maken. Dat is hebzucht en dan ga je niet voor God maar voor je eigen succes."

Messi

Voor Hand van God ontmoette Sander de Kramer diverse andere gelovige voetballers, onder wie Evander Sno (RKC), Sanharib Malki (VVV) en Jeffrey Bruma (Hamburger SV). Welke rode draad bespeurt hij in gesprekken met hen? "Wat mij opviel, is dat veel spelers heel bescheiden zijn en oog hebben voor hun medemens. Ook bidt geen enkele speler voor de winst van zijn ploeg. Stuk voor stuk vragen ze vóór de wedstrijd God om hun team en de tegenstanders te beschermen voor blessures. Dat vond ik mooi en opvallend."
De Kramer leerde de mens achter de voetballer kennen en dat leverde verrassende inzichten op. "Die jongens zijn toch de gladiatoren van de moderne tijd. Om zich staande te houden in een wereld vol aandacht, verleidingen en geld zoekt een aantal steun bij God. Ik vind het bijzonder hoe internationale sterspelers als Lionel Messi en Samuel Eto'o er onbevangen over vertellen. Volgens mij heeft dat ook invloed op Nederlandse voetballers, die lang wat terughoudend waren om over God te praten. Geloof lijkt weer te mogen in de machowereld van het voetbal."

Thuis op de bank

Voetballiefhebber Tijs van den Brink heeft het rond het EK-voetbal beredruk met Knevel & Van den Brink, maar zal toch zijn wedstrijdjes meepakken. Samen met zijn kinderen kijkt hij gewoon thuis op de bank. Zonder zijn vrouw weliswaar, want die houdt niet van voetbal. Als PSV-fan hoopt Tijs dat Ibrahim Afellay (oud-PSV'er) uitgroeit tot de man van het toernooi. En Spanje? Dat land verslaat Duitsland in de finale, voorspelt de presentator.

Er is veel geloof en bijgeloof rondom het veld. Hoe verklaar je dat?
Tijs: "Topvoetballers staan – in hun eigen beleving – aan de top en daar is het altijd eenzaam. Alle hulp is dan welkom. Verder zijn ze tamelijk afhankelijk van de omstandigheden, zoals vorm, medespelers en blessures. Dat maakt hen kwetsbaar."

Doet het iets met jou als je spelers over hun geloof hoort praten?
"Ik vind het altijd mooi als voetballers openlijk voor hun geloof uitkomen. Georginio Wijnaldum vertelde in het programma Hand van God wat hij bidt voor de wedstrijd. Ik vond dat oprecht ontroerende televisie. Heel mooi."

Welke gelovige voetballer zou je nog wel eens willen interviewen?
"Ik zou Wesley Sneijder, en zijn vrouw Yolanthe Cabau-van Kasbergen, graag interviewen over de rol van geloof in hun leven. Misschien kan dat wel in een eventuele volgende serie van Adieu God?"


Tekst: Maarten Nota
Beeld: ANP, RKK/Roland J. Reinder

De opstelling van 'Tijs van Marwijk'

Tijs van den Brink zit komende maanden op de stoel van Knevel & Van den Brink. Mocht hij voor één dag ruilen met de zetel van bondscoach Bert van Marwijk, dan zou hij met dit team ten aanval trekken: Stekelenburg (doel), Van der Wiel, Mathijsen, Heitinga (verdediging), Bouma, Van Bommel, Strootman (middenveld), Robben, Sneijder, Afellay en Van Persie (aanval).

Bijschrift foto

"Zelfs gewoon bidden om kracht, om goed te spelen gaat me al te ver," zei Dirk Kuyt in het Algemeen Dagblad. "Ik geloof, en ik ben dankbaar dat ik mag voetballen, maar voor de rest wil ik het geloof loskoppelen van presteren met sport.’’

--:--