Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Column Tom Mikkers: Muzikale strui­kel­ste­nen

gisteren · 12:32

Update: gisteren · 18:06

Op 4 mei herdenken we de Tweede Oorlog met twee minuten stilte. Maar voor mij heeft herdenken ook met muziek te maken. Muziek kan me - anders dan stilte - ook bij een gevoel van verbondenheid brengen met het leed van de Tweede Wereldoorlog. Waar stilte me ruimte biedt voor reflectie, geeft muziek mij meer ruimte voor gevoel. Wanneer ik rond 4 en 5 mei luister naar het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn - de jaarlijkse afsluiting van het bevrijdingsconcert op 5 mei - lijkt het verleden ineens tastbaar. Het is alsof de emoties van toen even in het nu worden gezongen.

In 1992 werden door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de struikelstenen bedacht. Het zijn speciale stenen te vinden op de stoep voor de huizen, met daarop de namen van de bewoners van die huizen die vermoord werden tijdens de Holocaust. In Kampen ontstond in 2019 om het verhaal achter de Kamper stenen op muziek te zetten. Dit kreeg een landelijk vervolg. In elke provincie is er nu een muzikale versie. Verschillende artiesten zoals de 3JS, Mike Boddé en De Kast werkten mee.

De herinnering levend houden

Deze muzikale struikelstenen zijn een unieke manier om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Ze maken de geschiedenis hoop ik ook toegankelijk voor nieuwe generaties. Benieuwd? Je kunt de nummers hier beluisteren.

In gesprek in Langs de Lijn

Wil je meer weten over dit bijzondere project? Onlangs vertelden enkele deelnemende artiesten erover in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

Praat mee

Praat mee

Welke muziek helpt jou bij het herdenken op 4 mei?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

EO Joodse Wereld

Dit artikel hoort bij de campagne

EO Joodse Wereld

EO Joodse Wereld

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook