Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voormalig profvoetbalster Rianne Schorel in 'De Verandering':

'Hersenletsel en depressies beheersten mijn leven'

Rianne en haar tweelingzus Nanja worden al op jonge leeftijd geselecteerd voor de jeugdselectie van het Nederlands voetbalteam. Hun hele leven staat compleet in het teken van voetbal. Hun grootste droom is om te mogen spelen in het officiële Nederlandse vrouwenelftal.

Deel:

Omdat damesvoetbal in Nederland dan nog in de kinderschoenen staat, wil de tweeling heel graag in Amerika gaan voetballen. Tot hun grote vreugde worden ze allebei door de Amerikanen gescout en mogen ze samen naar de Verenigde Staten. Vlak voordat ze vertrekken, breekt zus Nanja echter tijdens een wedstrijd haar scheenbeen. De blessure is zo ernstig dat ze nooit meer op niveau zal kunnen voetballen. Na veel wikken en wegen besluit Rianne toch zonder haar tweelingzus Nanja naar Amerika af te reizen.

Topscorer

Voor het eerst in hun leven is de tweeling langdurig uit elkaar. Alhoewel Rianne zich soms echt alleen voelt, heeft ze in Amerika de tijd van haar leven. Vijf jaar lang trekt ze met haar voetbalteam door Amerika en speelt ze in de stadions waar ze als kind alleen maar van droomde. Ze wordt zelfs de meest waardevolle speelster en topscorer van haar universiteit.

ADO Den Haag

Als in Nederland de eerste vrouwelijke profcompetitie wordt gestart, keert Rianne terug naar Nederland. Ze gaat onder meer spelen bij ADO Den Haag en wordt uitgenodigd voor het Nederlands vrouwenelftal. Maar dan, op een koude winteravond in 2008 slaat het noodlot toe. Haar team speelt tegen AZ uit Alkmaar en de bal knalt tijdens de wedstrijd keihard tegen haar hoofd. Rianne valt bewusteloos op de grond en blijft minutenlang doodstil liggen. Hard als ze is, voetbalt ze even later gewoon door.

Hersenletsel

Na afloop van deze wedstrijd krijgt Rianne allerlei klachten. Haar zicht wordt wazig en ze kan eigenlijk steeds minder prikkels verdragen. Zelfs een bezoekje aan de supermarkt wordt haar te veel vanwege alle geluiden en licht. Jaren gaan voorbij waarin Rianne regelmatig wekenlang in een donkere kamer zit en bijna niet buiten komt. Ze bezoeken diverse artsen, therapeuten en psychologen. Niets helpt. Rianne zal moeten leren leven met blijvend hersenletsel.

Depressief

Langzaam maar zeker wordt Rianne depressief. De sportvrouw die alles wilde winnen is een wrak geworden. Op een gegeven moment ziet ze het leven zelfs niet meer zitten. “Ik was boos op de omstandigheden en boos op God, in Wie ik altijd had geloofd en Die mij zo in de steek had gelaten.” Toch besluit Rianne om tot die God te bidden. En dan gebeurt er iets bijzonders. Ze komt in contact met een Amerikaanse sporter die ook hersenletsel had maar via een speciale behandeling genas. Rianne besluit af te reizen naar Amerika om ook deze behandeling te volgen. Wat er toen gebeurde, vertelt Rianne in 'De Verandering'.

De Verandering

De Verandering, zaterdag 14 maart, 19.15 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--