Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vooroordelen en overeenkomsten centraal

‘Het Grote Hokjesexperiment’

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink presenteren op woensdag 1 juni ‘Het Grote Hokjesexperiment’ bij de EO op NPO 1. Hieraan doen diverse groepen Nederlanders mee die vaak in een hokje worden geplaatst en gediscrimineerd.

Deel:

Denk aan groepen zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een beperking. In verschillende rondes wordt duidelijk hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet. ‘Het Grote Hokjesexperiment’ focust zich vooral op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Professor Erik Scherder legt uit hoe vooroordelen werken in het brein en maakt daarmee voor de kijker inzichtelijk wat er gebeurt, maar ook hoe het anders kan.

Vooroordelen

In het EO-programma worden bestaande vooroordelen per groep besproken. Welke vooroordelen horen eigenlijk bij welke groep? De betreffende groep vertelt vervolgens wat die vooroordelen met hen doen. Zo kan de kijker ook bij zichzelf nagaan: welk vooroordeel heb ik eigenlijk over die groepen en wat doet dat met de mensen in die groep? 

Overeenkomsten

Naast de verschillen wordt er juist ook gekeken naar de overeenkomsten. Alle groepen krijgen vragen voorgelegd als: wie is er eenzaam? Wie kookt er thuis? Wie maakt zich wel eens zorgen over geld? Iedereen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, gaat naar het gemeenschappelijke vak. Hiermee wordt zichtbaar dat mensen uit totaal verschillende hokjes meer overeenkomsten met elkaar hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

Door het hele programma heen geeft professor neuropsychologie Erik Scherder een aantal mini-colleges over hoe ons brein werkt als het gaat om hokjesdenken. Want hoe werkt dat met vooroordelen, kun je dat helemaal afleren? 

Themamaand NPO

De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer “De ander zien, jezelf zijn” komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Met ‘Het Grote Hokjesexperiment’ wordt deze themamaand afgesloten.

Het Grote Hokjesexperiment, woensdag 1 juni, 20.30 uur bij de EO op NPO 1

Ook interessant voor jou

Concert for Change: 'De ander zien, jezelf zijn'
Concert for Change: 'De ander zien, jezelf zijn'

Iedereen mag zichzelf zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend en een recht dat al bijna 40 jaar verankerd is in artikel 1 van onze grondwet. Toch ervaren veel Nederlanders dit anno 2022 niet zo.

--:--