Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vooruitblikken op Koningsdag

Blog van Jeroen Snel

Zoals voetbalfans bij wedstrijden graag naar een voorbeschouwing kijken, blikken wij met 'Blauw Bloed' zaterdag vooruit op Koningsdag.

Deel:

We maken een leuke uitzending vanaf de techcampus in Eindhoven, de locatie die Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen bezoeken op Koningsdag. De gemeente schaaft tot het laatste moment aan de precieze plannen die worden beïnvloed door de alsmaar hoog blijvende coronacijfers. Het is jammer dat er hierdoor geen publiek bij kan zijn. Om te voorkomen dat er toch mensen op afkomen, blijft de exacte locatie op de techcampus nog geheim.

Een van de hoogtepunten van deze Koningsdag is een soort talkshow waarin het gezin aanschuift. En Oranjefans die normaal gesproken langs de route staan, krijgen de mogelijkheid om de koning online te ontmoeten. Ik kan me voorstellen dat dit op een groot videoscherm gebeurt, en dat de koning ze zo toch even kan spreken.

Tijdens de voorbeschouwing krijg ik een rondleiding door het gebouw waarin de studio voor de talkshow wordt gebouwd. De projectleider neemt ons mee naar de plek waar het gaat gebeuren. Verder vertelt burgemeester Jorritsma wat de plannen zijn en hoe het de afgelopen weken is gegaan in het licht van corona.

Hoewel Koningsdag digitaal is, heeft Eindhoven een budget van bijna twee miljoen euro voor dit feest. Ter vergelijking: Amersfoort spendeerde in 2019 zo’n 1,2 miljoen aan een fysieke Koningsdag. Daarom geloof ik dat het een virtueel spektakel gaat worden waarbij de hightech-stad van Nederland zich met alle moderne technieken van zijn beste kant laat zien. Hoewel een live-event natuurlijk het allerleukst is, heb ik er zin in!

PS Voor wie geen genoeg krijgt van koninklijk nieuws: op Koningsdag schuif ik vanaf 7.00 uur aan bij ‘Goedemorgen Nederland’ en om 17.00 uur bij ‘Tijd voor MAX’ – beide op NPO 1 – om te praten over deze feestdag.

Blauw Bloed

Zaterdag, 19.50 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--