Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: Had Jezus een vrouw?

Vraag 7 van de '10 meest gestelde vragen over Jezus'

Als begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met nu nummer 7: had Jezus een vrouw?

Deel:
jesus-wife

Dan Brown beweerde in zijn extreem populaire De Da Vinci Code met veel bombarie van wel. En dat was dan een roman, maar hij bleek er zelf ook serieus van overtuigd. Het was natuurlijk ook wel een spannend idee: als Jezus getrouwd was, heeft hij seks gehad. En dat botst dan weer fijn met de celibataire priesters, de taboes van de Biblebelt en het fanatisme van Amerikaanse puriteinen. Heerlijk, daar wil een mens wel een keertje op googelen...

Jezus is open over seks
Toch blijkt het uiteindelijk een dodelijk saaie vraag. Want waarom zou het eigenlijk niet kunnen dat Jezus was getrouwd?
De Bijbel heeft geen probleem met seks, de meeste vroege christenen (waaronder Jezus' eigen broers) waren getrouwd, net als vrijwel iedereen in die tijd. Bovendien merk je dat Jezus zelf weinig moeite lijkt te hebben met seksuele spanningen, vrijuit over relaties en single-zijn praat, openhartig is over lichamelijkheid en ook nog eens intensief omgaat met vrouwen.

Waarom staat er niks over?
Het had dus prima gekund, dat Jezus was getrouwd. Maar dan wordt het de vraag: als er niets tegen pleit, waarom lezen we dan niets over die vrouw?
We lezen wel over zijn ouders, over vrienden, over broers en zussen, en er zijn nogal wat momenten dat deze eventuele vrouw opgevoerd had moeten worden: denk aan de kruisiging, waar diverse vrouwen bij aanwezig zijn, of aan de opstanding, ook weer het toneel van diverse dames.

Overleden?
De enige reden die ik kan bedenken dat een eventuele eega niet in de Bijbel zou zijn opgenomen, is dat ze vóór Jezus' publieke optreden overleden is. Dat zou kunnen, en daar is geen enkel probleem aan. Er is geen aanwijzing voor dat Jezus een weduwnaar was, maar helemaal uitsluiten kun je het ook niet. 

Ontrouwe echtgenote
Een andere reden die soms genoemd wordt, is dat deze eventuele echtgenote zich openlijk tegen haar man Jezus keerde of later in de kerkgeschiedenis een afvallige werd. De vroege christenen zouden zich zo voor haar schamen, dat ze uit de verhalen werd geschrapt. Echter, de grootste fouten worden in de evangelieverhalen gewoon genoemd: denk aan Petrus' verloochening, toch uiteindelijk de belangrijkste kerkleider. Een eventuele ontrouwe echtgenote van Jezus past prima in de verhaallijn van hoe zijn omgeving hem verwerpt, en zou gewoon zijn genoemd.

Dampende scènes
Dan Brown beweert dat enkele niet-Bijbelse evangeliën wel degelijk over zo'n echtgenote vertellen, maar dat is eenvoudigweg onjuist. Ja, er zijn latere teksten (van minstens een eeuw ná de Bijbelse) waarin Maria Magdalena ook een trouwe student is van Jezus (geen nieuws, zou je zeggen) en that's it. Geen spannende, dampende scènes.
Dus nee, helaas voor alle wilde fantasieën: Jezus was – in elk geval ten tijde van zijn publieke optredens – niet getrouwd.

Vrijwillige keus
Blijft over de vraag waarom dit zo was. Jezus zegt eenmaal iets over zijn single-zijn, en daarin suggereert hij dat het een vrijwillige keus is om zich volledig te kunnen richten op zijn taak. Dat is ook de reden die Paulus opvoert voor het feit dat hij zelf vrijgezel is gebleven. Je kunt je inderdaad voorstellen, dat toen Jezus eenmaal besefte hoe kort hij maar zou leven omdat zijn boodschap nu eenmaal te radicaal was, hij ook ervoor koos niet een vrouw als weduwe achter te laten en hun kinderen als halve wezen.

Google-vult-aan

Deze blog is onderdeel van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Vorige week kwam nummer 8 aan bod: Zegt Jezus iets over de hel? Lees volgende week nummer 6: houd Jezus echt van mij?

Wat denk jij? Had Jezus een vrouw? Zou dat iets uitmaken? Zou het bijvoorbeeld iets veranderen aan je geloof? 

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--