Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: Heeft Jezus een achternaam?

De meest gestelde vragen aan Google over Jezus

Als je begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met deze keer nummer 3: heeft Jezus een achternaam?

Deel:

Functie-aanduiding
Dit is zo'n vraag waarvan christenen meestal geen vermoeden hebben dat 'ie leeft. Het is Jezus Christus, wordt vaak gedacht, dat zal dan wel zijn achternaam zijn geweest.

Nou, Christus is een functie-aanduiding, zoiets als ons 'doctorandus'. Messias is de Aramese titel van een koningfiguur die Israël komt bevrijden. In het Grieks vertaald klinkt dat als kristos. In het latijn vervolgens als kristoes. En dat werd vervolgens kristus of gristus in het Nederlands.

Jezus
Zijn echte naam, Jezus, heeft ook zo'n lange geschiedenis.
In de Bijbel komen we in het Oud-Hebreeuws een Jozua tegen, wat klonk als jeehosjoeha. Jezus werd vernoemd naar deze figuur, de beroemde veroveraar van Israël; een ambitieuze vernoeming, maar hij zou er dus wat vredelievender methoden op na houden... In zijn moedertaal het Aramees klonk zijn naam als jèsjoeha, de Griekse uitspraak daarvan werd in de Bijbel jeesous, wat in het latijn klonk als jesoes, en in onze taal werd dat Jezus.

Het meest dichtbij een achternaam dat je kunt komen: Jozefszoon

Achternaam
Een officiële achternaam had Jezus niet, dat was ook niet gebruikelijk in die tijd. Wel werden mensen met veelvoorkomende namen (en dat was de naam Jezus) om praktische redenen aangeduid met preciseringen. Dat doen wij nog steeds wel: Piet 'van de werkplaats', kunnen we zeggen, of Marloes 'van de buren'. In Jezus' geval werd dat 'van Nazaret' en 'zoon van Jozef'. Als hij semi-officieel werd aangesproken, zal dat ongeveer hebben geklonken als jèsjoeha ben joessef (ben = zoon, joessef = Jozef). Dat is het meest dichtbij een achternaam van Jezus dat je kunt komen: Jozefszoon. Het kan dat hij ook zo genoteerd is in de beroemde volkstelling bij zijn geboorte.

Deze blog is onderdeel van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Vorige week kwam nummer 4 aan bod: had Jezus broertjes en zusjes? Lees volgende week nummer 2: had Jezus... een tatoeage?

Wat denk jij? Hoe zou jij Jezus het liefste noemen? Wat vind je de mooiste naam voor hem?  

Google-vult-aan

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--