Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: "Kent Jezus mij?"

De 10 meest gestelde vragen aan Google over Jezus

Als je begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met nu eerst de onderste: kent Jezus mij eigenlijk wel?

Deel:
Google-vult-aan

Ik ben benieuwd waarom mensen dit willen weten. Het zou kunnen dat ze Jezus als een Big Brother ervaren. In dat geval is de vraag eigenlijk: weet Jezus wat ik hier doe? Beseft hij wat ik hier typ? Kent hij mijn diepste gedachten?

Tegen Google zijn we eerlijker dan tegen onze vrienden

Biechtstoel
Die lege strook bij Google is een soort biechtstoel. We zijn er eerlijker dan tegen onze beste vrienden. We typen er dingen die we in het echt niet zouden durven zeggen. Daarom vind ik deze nieuwe serie voor EO-Geloven zo interessant. Het zou kunnen dat deze tien vragen onze échte vragen over Jezus zijn – niet de vragen die we stellen als anderen toekijken, de politiek correcte en 'vrome' vragen.
Deze eerste vraag die ik behandel is dus eigenlijk de onderliggende vraag: iemand die dit typt, vraagt zich tegelijk af of niet alleen Google, maar ook Jezus het krijgt 'doorgeseind'.

Niet alwetend
Tijdens zijn leven op aarde wist Jezus niet alles. Er staat tientallen keren in de Bijbel dat hij iets 'ontdekte' of 'verrast' was, enzovoorts.
Sommige gelovigen zijn wat verbaasd hierover, want het past niet bij hun beeld van Jezus. Hij was toch God? En God weet toch alles? Maar daarin zijn ze dan niet helemaal consequent. Want er zijn heel veel eigenschappen van God waar Jezus niet voortdurend 'toegang' toe had. God is alomtegenwoordig, Jezus kon niet overal tegelijk zijn. God slaapt niet, Jezus wel. God spreekt alle talen, Jezus alleen Grieks en Aramees.
Er staat dan ook dat hij als kind 'groeide in wijsheid' en bij God zelf nog 'steeds meer in de gunst' kon komen. Weinig mensen nemen aan dat Jezus al baby'tje al meteen kon lopen, perfect inzicht had, enzovoorts.

God of mens?
De diepe vraag hierachter is in hoeverre de menselijke kant van Jezus zich vermengde met zijn goddelijke kant. Als hij wonderen doet, lijkt hij er bijvoorbeeld directe toegang toe te hebben. De klassieke belijdenis stelt intussen dat deze twee kanten van hem 'onvermengd' zijn. Jezus had in dat geval geen onbeperkte beschikking over God. Hij moest met God meebewegen, op hem 'intunen', zich door hem laten 'vullen', maar hij was niet een soort superwezen die naar believen kon 'toveren'.

Jezus kent jou
Interessant is dat hij ná zijn opstanding dat wel een beetje lijkt. Nu heeft hij veel meer goddelijke eigenschappen. Hij lijkt zich bijvoorbeeld tijdloos te kunnen verplaatsen, muren belemmeren hem niet, hij kan niet meer sterven. Het lijkt erop dat zijn goddelijke en menselijke kant nu wel in elkaar zijn gaan overlopen. Deze verhalen, van ná Jezus' opstanding, suggereren sterk dat hij inderdaad je kent, je gedachten kan volgen en ook weet wat je straks Google't.

Deze blog is onderdeel van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Lees volgende week nummer 9: Zei Jezus iets over het geven van de tienden?

Wat denk jij? Kent Jezus jou? Maakt dat verschil voor je leven? 

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--