Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Vreemd in eigen land’: symposium over kloof tussen kerkgangers en seculieren

Vrijdag 16 april, 20.00 uur via het YouTube kanaal van de EO

Deel:

Vrijdagavond 16 april organiseren de EO en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een symposium over het onbegrip tussen seculieren en reformatorischen. Het symposium start met een interview met Wim Dekker, lector aan de CHE, die de groeiende kloof al eerder constateerde in een artikel op Sociale Vraagstukken en het ND.

Tijdens het symposium gaan onder meer schrijfster Franca Treur, Powned directeur Lucas Goes, conservatief columnist Bart Jan Spruyt en SGP-raadslid Tom de Nooijer met elkaar in gesprek. Het gesprek wordt geleid door David Boogerd en Stefan Paas van ‘De Ongelooflijke Podcast.’ Tijdens de avond zijn er ook interviews met onder andere Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Presentatie van de avond is in handen van EO-presentator Rachel Rosier.

Groeiende kloof

Drie weken geleden botsten orthodoxe kerkgangers en tv-verslaggevers in Urk en Krimpen aan de IJssel flink met elkaar tot geweld aan toe. Journalisten begrijpen niets van de heiligheid van de kerkgang op deze Biblebeltplekken. Orthodoxe kerkgangers begrijpen op hun beurt weer niets van de felle reactie van seculiere mensen op hun kerkbezoek of van het belang dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen. Kortom een alsmaar groeiende kloof tussen gelovigen en seculieren en ook tussen gelovigen onderling, omdat velen zich wel beperken tot online kerkdiensten.

Lees ook: Klappen uitdelen bij de kerk
Lees ook: Klappen uitdelen bij de kerk

Gezamenlijk symposium

Deze kloof is een aanleiding voor een gezamenlijk symposium van de EO en de CHE onder de titel Vreemd in eigen land. De EO en de CHE, opleider van onder andere journalisten hopen door het symposium de groeiende kloof te kunnen verkleinen. Daarom gaan in de studio in Hilversum vijf gasten in een open en eerlijk gesprek met elkaar. Ook wordt de rol van journalisten besproken.Dit doen zij onder leiding van het duo van De Ongelooflijke Podcast.

Verdeeldheid

Directeur van Powned,  Lucas Goes gaat in gesprek met columnist Bart Jan Spruijt, SGP-raadslid Tom de Nooijer en schrijfster Franca Treur. Dominee Jaap Marinus van de Remonstrantse Kerk haakt bij het gesprek over verdeeldheid op het christelijk erf. EO-presentator Rachel Rosier presenteert de avond en interviewt daarnaast nog een aantal gasten waaronder hoofdredacteur van het RD, Steef de Bruijn.

Het symposium wordt uitgezonden op het Youtube-kanaal van de EO op vrijdagavond 16 april om 20.00 uur. Vanwege de corona-maatregelen is er geen publiek, kijkers kunnen wel meepraten in de chat.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--