Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vriendinnen Palma en Jorina waren tegelijk zwanger van hun eerste kindje

‘Straks samen moeder zijn, dat lijkt me helemaal geweldig.’

Voor Palma (30, rechts) en Jorina (31, links) was 2020 een bijzonder jaar. De vriendinnen waren tegelijk zwanger van hun eerste kindje. Inmiddels is Palma bevallen van haar dochtertje Sera. Jorina is eind deze week uitgerekend. “We hebben wel even een namen-check gedaan. Of we niet dezelfde naam hadden uitgekozen.”

Deel:

Toen Palma op haar tiende bij Jorina in de kerk kwam, werden de twee meteen vriendinnen. Inmiddels duurt hun vriendschap al twintig jaar. Palma: “Nu we ouder zijn, zien we elkaar minder vaak. Ongeveer één keer in de maand.” “Dat is het volwassenleven,” lacht Jorina. “Je ziet elkaar niet altijd even vaak, maar je band wordt er niet minder sterk door. Op de een of andere manier pas je je vriendschap toch aan aan de levensfase waarin je zit. Het voelt alsof we zussen zijn.”

Ik kan nog steeds niet beseffen dat ik moeder word

“Gek. Raar. Zo voelde het,” vertelt Jorina over de ontdekking van haar zwangerschap. “Het was bij mij zo’n verrassing. Ik ben er nog steeds niet aan gewend. Het idee dat er straks een baby’tje komt en dat ik moeder wordt. Ik weet niet hoe jij dat had, Pal?” Palma: “Het duurde bij mij best even voordat ik durfde toe te laten dat het écht zo was. Er groeide echt iets in mij. Ik wist het wel, maar besefte het niet echt.” Jorina knikt. “Dat herken ik heel erg. Ik realiseer het me nu nog steeds niet helemaal. Ik denk dat ik na de bevalling pas echt kan beseffen dat er een kindje in mijn buik zat.”

Palma gaat verder. “Aan het eind van de zwangerschap wordt het leuk. Dan ga je meer voelen. Op de 3D-echo’s zie je meer. En het babykamertje komt af. Mijne is trouwens roze.” Jorina: “Die van mij ook. We krijgen allebei een meisje.” Palma lacht. “We hebben wel even een namen-check gedaan. Of we niet dezelfde naam hadden uitgekozen.” Jorina: “Ik heb een naam die in de top 100 staat en jij niet.”

Koffie

Het interview wordt even onderbroken door een kuchje van baby Sera. “Ach, kijk haar liggen,” zegt Jorina vertederd. “Ze gaat nu net huilen,” zegt Palma tegen ons. “Ze trekt nu zo’n pruillipje.” En tegen haar kindje: “Je moet nog even volhouden hoor.”

Tegelijk zwanger zijn is speciaal. Straks samen moeder zijn, dat lijkt me geweldig.

Toen ze geboren was, wilde ik haar zó graag aan Jorina laten zien,” vertelt Palma. Jorina haakt in. “Bij jou op kraamvisite komen, vond ik heel bijzonder. Ik mocht Sera even vasthouden en daar zat ze dan. Boven op mijn bolle buik. Het tegelijk zwanger zijn was al speciaal. Straks samen moeder zijn, dat lijkt me helemaal geweldig.” Palma straalt. “Het lijkt me zo leuk als Sera een middagje bij jou komt. Of dat ze samen op het strand spelen met een emmertje.” Jorina: “Dat wij lekker koffiedrinken bij de Intratuin en zij allebei in de speelhoek zitten.”

Kinderwens

Jorina en haar man hadden al langer een kinderwens. Toch werd Palma het eerst zwanger. Palma: “Ik vond dat lastig in het begin. Ik wilde niet te enthousiast doen, want jullie wilden ook zo graag een kindje. Toch wilde ik het graag met je delen. Toen Jorina vertelde dat ze ook zwanger was, kon ik opeens veel meer genieten van mij eigen zwangerschap.”

“Het bleek voor mij lastig om zwanger te worden,” legt Jorina uit. “Toen ik stopte met de pil, kwam mijn menstruatie niet vanzelf op gang. Na een jaar was ik maar drie keer ongesteld geweest. En heel onregelmatig. De gynaecoloog heeft toen bij mij PCOS vastgesteld. We zouden dus een heel traject in moeten. Ik wist niet of ik dat wilde. Toen hebben we het in gebed gebracht. Heel veel mensen hebben voor ons gebeden.”

Ik heb vijf keer de bijsluiter gelezen om te checken of het echt zo was

Na een jaar merkt Jorina dat haar cyclus geleidelijk terugkomt. Ze raakt op een natuurlijke manier zwanger. “Ik heb die dag wel vijf keer de bijsluiter van de zwangerschapstest gelezen om te checken of het écht zo was. Nog twee andere tests gedaan voor de zekerheid. Tot ik het baby’tje op de eerste echo zag, heb ik het gewoon niet durven geloven. Ik dacht: er is vast weer iets met mijn hormonen. Na de eerste echo heb ik echt wel even gehuild. Vol ongeloof stond ik daar. Het is echt een wonder van God dat het gelukt is. Zonder gynaecoloog of hormonen. Ik zie het zó als cadeautje.”

Magisch

Jorina laat haar buik zien. “Deze laatste dagen vind ik het wachten opeens moeilijk. Ik heb mijn koffer voor het ziekenhuis al ingepakt.” Palma: “Ik vind het zo leuk en spannend voor je. Ik weet nu een beetje waar jij doorheen zal gaan. Ik wens je toe dat je een goede start hebt met je kindje. Die eerste uren zijn zo magisch. Ik hoop dat je bevalling zo goed is dat je er ook van kan genieten. Niet dat je alleen maar pijn hebt of naar de OK moet. Het moment dat ze op je buik gelegd wordt, dat is echt… Wauw.” Jorina: “Dankjewel. Daar kijk ik ook echt naar uit.”

Jorina is even stil. Dan zegt ze tegen Palma: “Ik vind dat je het supergoed doet. Je blijft dicht bij jezelf. Dat is het belangrijkst. Het is jouw kindje en jouw moederschap. Ik snap dat het voor jezelf soms onzeker voelt, maar je doet het niet verkeerd.” Er schieten tranen in haar ogen. “Kijk je nou daar staan met Sera in je armen. Ik wens je toe dat je dicht bij jezelf mag blijven, want je doet het echt goed.”

Inmiddels is ook Jorina bevallen van dochtertje Anna (zie foto onder). Op 9 januari 2021 kwam ze ter wereld. Anna maakt het goed en haar ouders genieten enorm van haar.

Vriendinnen_Palma_en_Jorina_waren_tegelijk_zwanger_foto_Anna

Lees ook: Irene raakte ondanks PCOS tóch zwanger

--:--