Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrijwilligster in hart en nieren

Marike is verknocht aan 'haar Zeeuwse stad': Zierikzee. Zeeland heeft haar hart gestolen en die liefde deelt ze volop uit.

Deel:

Marike (40) is geboren en getogen Zeeuwse. Nadat ze getrouwd is en kinderen heeft gekregen, rolt ze als vanzelf in het vrijwilligerswerk op de kinderboerderij. Het begint met een helpende hand, maar inmiddels is ze secretaris en organiseert ze samen met het bestuur activiteiten. Een geboortefeest voor de nieuwe geitjes, een paasfeest… “Ik vind het belangrijk dat er iets leuks te doen is voor de kinderen uit de wijk.”

Hart

Waar Marike ook ‘ingerold’ is, is de Kledingbank. Haar eigen initiatief: “Ik was al actief voor de Voedselbank en zag dat de doelgroep ook kleding kon gebruiken. In eerste instantie zocht ik in de kledingkasten van mijn kinderen. Maar inmiddels run ik de Kledingbank alweer vier jaar, samen met een groep vrijwilligers. Het voelt alsof God mij hierheen geleid heeft. Ik doe dit echt vanuit mijn hart.”

Brommen

Alsof dit nog niet voldoende is, heeft deze moeder een baan als huishoudelijk medewerker, doet ze vrijwilligerswerk met mensen met een beperking én loopt ze jaarlijks met een collectebus. “Ik doe graag iets voor een ander,” lacht ze. “De kracht krijg ik van God. Heel soms is het ook zwaar. Bijvoorbeeld toen we steeds weer met de Kledingbank naar een andere plek moesten verhuizen.” Marike zegt dat ze niet zonder de steun van haar gezin en andere vrijwilligers kan: “Henny staat volledig achter mij. Heel soms is hij het ergens niet mee eens. Bijvoorbeeld toen de Kledingbank bij ons thuis startte. We aten tussen de dozen en zakken en konden beneden niet meer naar het toilet, want de hal stond vol. Ja, toen bromde hij.” “Zierikzee is gewoon mijn stad. In het zomerseizoen moet je de stad delen met toeristen, maar dat is ook gezellig. Hier kent men elkaar en iedereen is even vriendelijk. Voor die mensen wil ik van betekenis zijn.”

Mijn gebed

“Ik bid dat de mensen in Zierikzee nog meer betrokken zullen zijn bij elkaars leven. Het gebeurt zeker al wel, maar ik geloof dat de betrokkenheid veel groter kan zijn en dat je daarmee elkaar enorm kunt dienen.” Marike de Jonge (40) is getrouwd met Henny (48) en samen hebben ze twee kinderen, Annelieke (13) en Niels (8). Dit artikel is eerder verschenen in Eva. 

--:--