Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vroeger deelde Jeroen klappen uit, nu broden

Scheldwoorden, borden en zelfs messen vlogen richting de moeder van Jeroen als hij een woedeaanval kreeg. Door deze agressie had Jeroen het gevoel dat hij niks waard was en dat niemand van hem hield. Nu is dit gevoel helemaal anders, in het programma Soep, Sores en Soelaas vertelt hij hoe dat komt.

Deel:

In die jaren vol agressie zat Jeroen allesbehalve goed in zijn vel. “Ik was heel erg eenzaam, had alleen mijn vader en verder helemaal niemand. Vroeger zou ik dat niet ingezien hebben, maar dit kwam door mijn eigen agressieve gedrag.”

Agressieproblemen

Jeroen werd geboren met autisme en een licht verstandelijke beperking. Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. Maar dat dit grote gevolgen heeft, bleek al op jonge leeftijd. Jeroen verhuisde van instelling naar instelling, omdat ze vaak niet goed wisten wat ze met hem aan moesten. Uiteindelijk kwam hij bij Het Adriano Huis in Bergen op Zoom terecht. Een thuis voor mensen met een licht verstandelijke beperking die tussen wal en schip beland zijn.

Een paar honderd meter verderop vind je de Bij Bosshardt van het Leger des Heils. Een gezellige buurthuiskamer, waar Carola Winters de coördinator is. “Zo’n drie jaar geleden kwam Jeroen hier als schuchtere en verlegen jongen binnen.”

Broodnodig initiatief

Jeroen begint te glimmen als we het over de Bij Bosshardt hebben. “Daar heb ik geleerd om gezellig een praatje te maken met de mensen die daar langskomen. Maar ook dat ik mag zijn wie ik ben.” Carola kan dit alleen maar bevestigen: “Hij is nu heel open, gaat overal bijzitten en neemt ook initiatief!”


Dat initiatief behelst een bolderkar gevuld met broden van Het Adriano Huis. Op een zonnige dag loopt hij met die bolderkar over straat en wandelt hij vol goede moed richting de Bij Bosshardt. “Daar wordt dit brood uitgedeeld aan mensen die wat minder te besteden hebben.”

Trots

De eerste stap naar de Bij Bosshardt heeft Jeroen veel gebracht. Hij is niet meer eenzaam en zijn zelfvertrouwen neemt toe. Zelfs zo, dat het hem lukt om een baan te vinden in de horeca. “Op mijn werk krijg ik veel verantwoordelijkheden. Het geeft voldoening en rust in mijn hoofd.” Hij is heel trots op, maar wil er ook iets mee laten zien. “Mensen die gedragsproblemen of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kunnen weldegelijk meedoen en zelfs iets toevoegen aan de samenleving. Als je iets wilt, kan je het voor elkaar krijgen.”

Maar er is iets waar hij nog trotser op is en dat vertelt hij met een brede grijns. “Dat het contact met mijn ouders zoveel verbeterd is de afgelopen jaren.”

In het programma Soep, Sores en Soelaas vertelt Jeroen zijn verhaal en neemt hij je mee naar de plekken die hem gevormd hebben tot de persoon die hij nu is. Jeroen is te zien in de aflevering van maandag 25 april 2022, 16.25 op NPO1.

--:--