Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Waar zeg je eigenlijk 'ja' tegen?'

Erica Smallenbroek schrijft boek over het huwelijk

Wat betekent het om te trouwen? Hoe realistisch is de droomvoorstelling van je toekomstige trouwdag? Erica Smallenbroek (42) schreef hierover het boek Rozengeur & zweetsokken.

Deel:

In 2013 schreef Erica artikelen voor de trouwblog ‘Girls of honour’. Haar blogs bleven niet ongezien en al snel kreeg ze de mogelijkheid om een boek te schrijven over dit onderwerp.

Waar gaat ‘Rozengeur & zweetsokken’ over?
“Mijn boek gaat over verschillende thema’s die bij het huwelijk horen en je voorbereiden op het ja-woord. Mijn doel is om stellen aan te moedigen in gesprek te gaan over de wederzijdse verwachtingen van het huwelijk.”

Met welke motivatie schreef je dit boek?
“Ik kan me de dag na mijn bruiloft nog supergoed herinneren. Ineens dacht ik: ‘Wacht, voor de rest van mijn leven? Wat betekent dat eigenlijk?’ Je hebt zo veel plannen, voorbereidingen en ideeën als je je bruiloft gaat plannen, maar waar zeg je eigenlijk ‘ja’ tegen? Dat wilde ik uitzoeken en opschrijven.”

Voor wie is het boek geschreven?
"Het boek is geschreven voor iedereen die gaat trouwen en voor pasgetrouwden. Ik heb het geschreven vanuit Bijbelse waarden als trouw en liefde. Eén hoofdstuk gaat over je geloof delen binnen het huwelijk, dit maakt het een waardevol boek voor christelijke stellen. Maar ik geloof dat deze waarden belangrijk zijn in elk huwelijk, en daarom heb ik het boek bewust niet overgoten met Bijbelteksten. Zo is het boek geschikt voor alle stellen, ongeacht of je christen bent of niet.”

Persoonlijk
Elk hoofdstuk in Rozengeur & zweetsokken begint met een persoonlijk verhaal. “Daarna ga ik dieper in op een bepaald thema en aan het eind van elk hoofdstuk daag ik stellen uit om in gesprek te gaan, een foto uit te zoeken en in te plakken, of een opdracht uit te voeren. Daarmee werk je aan een persoonlijk boek om later naar terug te kijken. Elk hoofdstuk heeft ook de optie van een afkortroute; zo kun je sneller door de stof heen.”

Liefde betekent kiezen, ook als je het niet voelt of denkt het niet te kunnen

Wat is jouw favoriete fragment?
“Eén stukje heeft me aan het huilen gemaakt toen ik het later teruglas. Het komt uit het hoofdstuk ‘Liefde is…’. Ik heb drie mensen gekozen die mij inspireerden in de liefde. Eén daarvan is Paulus met 1 Korintiërs 13. Die Bijbelpassage bemoedigt mij, maar soms voelt het zo onmogelijk. Liefde betekent kiezen, ook als je het niet voelt of denkt het niet te kunnen. Kiezen om de ander hoger te achten dan jezelf. Als het dan misgaat, is er vergeving.

Het hoofdstuk over geloof heeft mij veel geleerd. Ik heb daarvoor interviews gehouden met gelovige stellen. In een relatie kun je je geloof allebei anders beleven en daarmee omgaan is soms lastig. Van de geïnterviewde stellen heb ik vooral geleerd dat elk drievoudig koord (God, je partner en jezelf) er anders uitziet. God is hetzelfde, maar elk huwelijk is anders. Leer je partner zien vanuit de identiteit in Christus en neem dat als uitgangspunt om jullie geloof te delen.”

‘Rozengeur & zweetsokken’, Erica Smallenbroek, Sestra, 192 blz., € 27,99 

--:--