Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom bidden gezond voor je is

5 redenen

Dat bidden je relatie met God versterkt, dat weten de meesten van ons wel (en dat is ook het belangrijkste). Maar wist je dat wetenschappers ook allerlei onderzoeken hebben gedaan, die aantonen dat bidden gezond is? Eva zet vijf wetenswaardigheden voor je op een rijtje.

Deel:

1. Het helpt bij angststoornissen

Een onderzoek dat gepubliceerd werd in Sociology of Religion liet zien dat mensen die God als een liefdevolle Vader zagen, minder last hadden van bepaalde angststoornissen, zoals obsessief gedrag of irreële angsten. Mensen die een meer afstandelijke relatie met God, hadden in vergelijking meer last van angststoornissen.

2. Het geeft rust

Wanneer je hersenen vol zitten met allerlei informatie, emoties of zorgen, is het moment dat je gaat bidden een moment voor jezelf en God. Het is stil, je hebt tijd om over de dingen na te denken en je kunt je leven in perspectief zetten. Daarna laat je al die zorgen en emoties achter bij God: Hij zorgt er wel voor.

3. Het versterkt je relaties met anderen

First things first: als je bidt, wordt je relatie met God sterker. Maar als je bidt voor mensen in jouw omgeving, versterk je ook díe relaties. Uit onderzoek van de Florida State University bleek dat bidden voor vrienden of geliefden ervoor kan zorgen dat je ten opzichte van hen meer vergevingsgezind bent en ook makkelijker met hen samenwerkt.

(lees verder onder de banner)

4. De manier waarop je naar bidden kijkt maakt verschil

Zoals je in punt 1 al kon zien, is de manier waarop je naar het bidden kijkt belangrijk. Sommige onderzoeken wijzen uit dat als je ervanuit gaat dat God jouw gebed beantwoordt, het waarschijnlijker is dat dat ook gebeurt. Het is niet bewezen dat dit het geval is, maar uit andere onderzoeken bleek dat dit wel beter voor je psychische gezondheid is dan wanneer je denkt dat God toch niets voor jou kan betekenen.

5. Bidden is goed voor je hart

Bidden helpt je hartslag te reguleren. Het maakt je hart sterker en je bent minder gestrest. Er wordt zelfs gedacht dat bidden om die reden helpt bij het herstel van het hart wanneer iemand een hartaanval of een hartoperatie heeft gehad. Doordat bidden stressverlagend werkt, helpt het je lichaam ook nog eens om makkelijker te herstellen en het verouderingsproces gelijkmatiger te laten verlopen.

Allemaal heerlijke redenen om meer te bidden en na te denken over hoe je bidt. Maar het belangrijkste is natuurlijk toch dat we de tijd nemen voor onze Heer en al onze zorgen én dankbaarheid met Hem delen.

Bronnen: The Christian PostPsych Central, Health Fitness Revolution

Gebeds-podcasts

Eva ontwikkelde een serie podcasts waarbij je in gebed kunt gaan zoals de bijbelse vrouw Hanna dat deed. Hier vind je ze allemaal op een rij!

--:--