Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom broertjes en zusjes zo kunnen bekvechten met elkaar

‘Kinderen moeten onderling een schaars goed delen: de aandacht van de ouders’

‘Maahaam, (vul naam in) wil mijn speelgoed niet teruggeven. Ik was er als eerst mee aan het spelen.’ Zucht, je weet dat je nu snel moet ingrijpen voordat je kinderen elkaar de haren invliegen. Herkenbaar? In de webserie Opgevoed staat netjes legt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit waar dit gedrag vandaan komt.

Deel:

Je bent niet de enige die af en toe worstelt om de vrede in huis te bewaren. Geruzie tussen broertjes en zusjes is niks nieuws. Lees maar eens het Bijbelverhaal over Kaïn en Abel, de twee zoons van Adam en Eva. Hoe komt het toch dat je juist met je broer of zus zo kunt bekvechten?

Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont legt in de online serie Opgevoed staat netjes uit waar bepaald kindergedrag vandaan komt. Dat doet hij aan de hand van fragmenten uit het televisieprogramma Hoe gaat dat bij jullie thuis? In de aflevering over broers en zussen vertelt hij: ‘’Conflicten tussen kinderen uit hetzelfde gezin zijn onvermijdelijk. In de ontwikkelingspsychologie is daar zelfs een term voor bedacht: sibling rivalry. Dat daar een apart woord voor is bedacht, geeft al aan dat geruzie tussen broers en zussen een dingetje kan zijn.’’

Stel je voor jou dat jouw partner zegt: van jouw soort wil er ik er nog wel eentje in huis


‘’Kinderen moeten onderling een schaars goed delen, namelijk de aandacht van de ouders,'' vertelt Pont. ''Vroeger betekende een broertje of zusje een extra mond om te voeden. Zo kwam het voor dat het oudere kind van de moederborst werd verstoten om plaats te maken voor zijn broertje of zusje. Broers en zussen waren toen letterlijk elkaars rivalen.

Die tijden zijn gelukkig voorbij, maar de rivaliteit is er nog steeds.’’ Om iets meer te kunnen begrijpen wat er door het koppie van je kind gaat, deelt Pont dit voorbeeld: ‘’Stel je voor dat je partner op een dag thuiskomt en zegt: ‘Ik vind jou zo leuk, van jouw soort wil ik er nog eentje in huis hebben.’ Dat gebeurt er met kinderen die ineens een broertje of zusje krijgen. Want je bent alleen met je ouders en dan ineens zeggen je ouders dat ze er nog eentje in huis halen. We waren toch met z’n drieën en dat ging goed, waarom is er nu een nieuw kind? Wat zegt dat over mij?’’

Opgevoed staat netjes

Niet zo gek dus als je kind begint te dreinen of boze buien richting je andere kind heeft. In Opgevoed staat netjes licht Pont verder toe wat de komst van een broertje of zusje kan doen met de ontwikkeling van het oudste kind. Én geeft hij een tip hoe je je kind een beetje kunt helpen bij de nieuwe gezinssituatie.

Bekijk hier Opgevoed staat netjes

Over ruzie tussen broers en zussen en andere onderwerpen

Bekijk hier Opgevoed staat netjes

Wil je meer lezen over Opgroeien & Gezin?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspirerende (geloofs)verhalen, de mooiste podcasts en programma's die raken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--