Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles over dromen en hun betekenis

Internationale dag van de slaap: op naar Dromenland

Het is vandaag internationale dag van de slaap. Een mooi moment om in de wereld van dromen, nachtmerries en het onderbewuste te duiken. Auteur van ‘Dromen & nachtmerries’ en ‘Nachtelijke reis’ Bas Klinkhamer geeft ons een inkijkje in de wereld van dromen. Wat betekenen onze dromen eigenlijk, wat voor invloed hebben ze op ons en wat zijn lucide dromen?

Deel:

Hoe ontstaan dromen en wat is hun invloed?

Bas Klinkhamer
Bas Klinkhamer.

Bas begeleidt mensen bij het ontrafelen van hun dromen. Dit doet hij via ITIP: School voor leven en werk. Hij vertelt ons hoe dromen in elkaar steken: “De meningen zijn verdeeld over hoe dromen precies ontstaan. Het is zeker dat dromen tijdens je slaap komen en dat dit gebeurt, omdat de hersenen het gedeelte van sociale aanpassing op een lager pitje zetten tijdens de slaap. Dit zorgt ervoor dat je bij het onderbewuste van je hersenen kan komen. Als je slaapt verwerk je ook alle impulsen van de dag. Je hersenen zorgen ervoor dat alles van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen wordt getransporteerd. Dromen dragen hieraan bij. De psychologie vertelt dat dromen eigenlijk boodschappen zijn die je onderbewuste jou wil vertellen. Er zijn ook mensen die letterlijk boodschappen door krijgen. Zo is bijvoorbeeld de naaimachine uitgevonden, omdat de uitvinder hier een droom over had.”

"Welke invloed dromen op je dagelijks leven hebben, ligt aan je eigen houding tegenover je droom", zegt Bas. “In een Joodse traditie wordt er gezegd dat in de nacht de ziel het lichaam verlaat en opstijgt naar hemelse sferen. Er kijkt vervolgens een engel naar wat die ziel wel en niet goed gedaan heeft. Dan krijgt hij zijn lessen tot zich in een droom. In die traditie wordt dus verkondigd dat je vooral heel goed op je dromen moet letten. Toch zijn er ook heel veel mensen die hier heel anders over denken en weer anderen die niet eens weten dat ze dromen. Vaak onthouden de mensen met een herhalende droom wel vaak de inhoud en dan kan je eraan werken.”

Hoe zit dat met nachtmerries?

“Nachtmerries zijn een soort droom. Het verschil tussen dromen en een nachtmerrie is het angstig wakker worden. Nachtmerries zijn niet leuk, maar ze zijn wel heel belangrijk. Vaak zit er iets in verborgen. Je onderbewuste wil je iets vertellen wat er overdag niet lijkt uit te komen. In mijn boek Dromen & nachtmerries heb ik daar een mooi voorbeeld voor gebruikt. Het gaat over een alleenstaande moeder van twee kinderen. Deze vrouw droomt elke nacht dat een zwerver haar huis wil binnendringen. De zwerver zegt tegen haar: ‘Kom er eens uit.’ Maar ze durft het niet."

De zwerver stond symbool voor een stukje van haarzelf wat ze verwaarloosd had

"Toen ze er meer aandacht aan had besteed, bleek dat deze zwerver symbool stond voor een stukje van haarzelf dat ze verwaarloosd had: naar buiten gaan. Daaropvolgend heeft ze beter geluisterd naar de zwerver en haar onderbewuste en heeft ze haar leven daarop aan kunnen passen. Uiteindelijk stapte ze in haar droom het huis uit en wandelde ze een rondje met de zwerver. Ze was niet meer bang voor dat deel van zichzelf en ook niet voor de zwerver. Als je meer aandacht aan je droom besteedt, kom je steeds meer in contact met wat je onderbewuste jou wil vertellen.”

Wat betekenen dromen?

“Dromen kunnen allerlei betekenissen hebben en het is vooral belangrijk om erover te praten. Dan leer je uiteindelijk het meest over je droom.” Aan de hand van een aantal voorbeelden legt Bas uit hoe sommige situaties symbool staan voor gebeurtenissen in je leven. “Als bijvoorbeeld droomt dat je tanden uitvallen kan dit twee betekenissen hebben. De eerste is dat je je tanden ergens in moet zetten. Je zou meer door moeten bijten en waarschijnlijk voel je je hier ook onzeker over. Daarnaast kan het verlies van tanden of haren ook een aankondiging zijn van verlies van levenskracht. Je lichaam begint uitgeput te raken.”

Voorbeeld twee is wat heftiger; wat als je iemand vermoordt of misschien zelf wel vermoord wordt? “Als je iemand vermoordt in je droom, moet je voornamelijk analyseren wie die persoon is en waar hij of zij voor staat. Waarschijnlijk is dit een stukje van jezelf en je eigen persoonlijkheid waar jij moeite mee hebt en waar je mee wil afrekenen. Als je zelf vermoord wordt, betekent dit vaak dat er iets van jezelf is waar je bang voor bent. Bijvoorbeeld als je verliefd wordt. Dan zou het goed kunnen dat je bang bent jezelf erin te verliezen, je ‘ik’ kwijt te raken. Je leven ziet er door de verliefdheid nooit meer hetzelfde uit. Ook hebben mensen deze droom weleens als er iemand in hun omgeving overlijdt. Ook hier weer om dezelfde reden: het leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Ook zou je kunnen leren lucide dromen

Vaak dromen mensen dat ze willen vluchten, maar niet vooruitkomen. “Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer als vermoord worden. Je voelt waarschijnlijk dat er in je leven iets te gebeuren staat waarvoor je niet kunt wegrennen. Mochten deze dromen heel vaak voorkomen, dan kan het helpen om onder begeleiding te visualiseren hoe die droom er ook alweer uit zag. Je graaft heel diep in je hersenen en maakt contact met je onderbewuste. Als je daar bent kun je je omdraaien en kijken waarvoor je eigenlijk zo bang bent. Ook zou je kunnen leren lucide dromen. Dit is dromen terwijl je weet dat je droomt en dan ook een rol spelen die je zelf wil. Sommige mensen dromen altijd al lucide, maar je kan het ook zeker leren. Het is een kwestie van even doorzetten en een tijdje achter elkaar doen.”

Dus eigenlijk zie je altijd jezelf in dromen en dus geen anderen?

“Er zijn drie dimensies in dromen. De eerste dimensie is dat je vaak onderdelen van jezelf ziet. De tweede is contact met je innerlijk geweten, dat probeert je vaak duidelijk te maken welke keuzes je moet maken bijvoorbeeld. De derde noem ik de dimensie van mysterie. Hierin kan je communiceren met bijvoorbeeld engelen of God. Als je droomt over iemand die je persoonlijk kent en in je droom herkent, gaat het over jouw verhouding tot diegene.”

Waarom is het gesprek over dromen zo belangrijk?

“Ik vind het belangrijk dat dromen weer terug zijn in ons bewustzijn, vroeger waren ze zo belangrijk. De Bijbel staat er ook mee vol van en ik vind het mooi dat er nu weer meer aandacht voor gekomen is. Ik vind het ook zo mooi als mensen elkaar dromen vertellen. Dromen laten de achterkant van de mens zien.”

Meer weten over de betekenis van je dromen? Kijk op www.dromenuitleg.nl

Zo val jij ’s avonds ontspannen in slaap

Lees ook over:

Zo val jij ’s avonds ontspannen in slaap

Geschreven door

Cathelijne van de Weerdhof

--:--