Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom je gelukkig wordt van elke dag even dankbaar zijn

‘Tel je zegeningen één voor één’, zegt een oud liedje en dat is niet voor niks: elke dag even dankbaar zijn maakt je gelukkiger, zo blijkt ook uit onderzoek.

Deel:

Neurowetenschapper Alex Korb was aanvankelijk heel sceptisch over de gevolgen van dankbaarheid voor je gezondheid, schrijft hij. Maar onderzoek zorgde ervoor dat hij niet meer om de positieve effecten van het oefenen in dankbaarheid heen kon. Als mensen bewust bezig zijn met dankbaarheid, krijgen de hersengebieden die te maken hebben met motivatie, stemmingen en veerkracht een boost. En er komt dopamine vrij dat voor een goed gevoel zorgt.

Korb is niet de enige onderzoeker die tot die conclusie komt. Psychologen Robbert A. Emmons en Michael E. McCullough deden een onderzoek: ze vroegen aan een groep mensen om dagelijks dingen op te schrijven waarvoor ze dankbaar waren. Aan een tweede groep vroegen ze om hun dagelijkse irritaties op te schrijven en de derde groep schreef over dingen die ze hadden meegemaakt (waarbij de nadruk niet lag op een positieve of negatieve ervaring). Na tien weken waren degenen die over dankbaarheid schreven optimistischer en voelden zich beter over hun leven. Verrassend genoeg sportten ze ook meer en gingen ze minder vaak naar de dokter dan degenen die zich concentreerden op hun ergernissen.

Gelukkig

Ook schrijfster en professor Brené Brown benadrukt in haar boeken hoe belangrijk dankbaarheid is en hoe goed het is om actief dankbaar te zijn. “Alle mensen die ik interviewde en die hun leven of zichzelf gelukkig noemden, gaven – zonder uitzondering – aan dat ze actief dankbaarheid beoefenden, en schreven het daaraan toe dat ze zo gelukkig waren”, schrijft Brown in haar boek ‘De moed van imperfectie’.

Dankbaarheid oefenen?

Maar hoe doe je dat dan, ‘actief dankbaarheid beoefenen’? Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • Een dankbaarheidsdagboek bijhouden.
  • Probeer dagelijks iets te vinden waarvoor je dankbaar bent, ook in moeilijke tijden.
  • Een dankgebed.
  • Een dankbaarheidsbrief schrijven aan iemand. Kijk hier voor inspiratie.
--:--