Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom vrouwen uit Roemenië ongewild in Nederland in de prostitutie belanden

‘Veel West-Europese landen zoals Nederland lijken het beloofde land’

Waarom worden Roemeense vrouwen slachtoffer van mensenhandel en belanden ze in de prostitutie in Nederland? Wat is hun verhaal en hoe kunnen deze vrouwen geholpen worden? Cristina Minculscu, Project manager van de organisatie Next Steps Roemenië geeft antwoorden op deze lastige vragen.

Deel:

Cristina werkt al meer dan zeven jaar als psycholoog en sociaal werker. Een paar jaar geleden zag ze een documentaire over mensenhandel in de prostitutie en dat brak haar hart. Nu is Cristina Project Manager van Next Steps in Roemenië, een organisatie die ondersteuning biedt aan vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en uit de prostitutie willen stappen.

Hoe worden vrouwen slachtoffer van mensenhandel in de prostitutie?

“Als je een willekeurig zesjarig meisje zou vragen wat ze wil worden als ze groot is, dan zouden we al haar dromen en plannen horen, maar ik weet zeker dat geen één meisje op deze wereld zou zeggen: ‘Ik wil mijn lichaam verkopen om zo voor mezelf en mijn familie te zorgen.’

Een slachtoffer van mensenhandel worden en in de prostitutie belanden is absoluut geen toekomst waar vrouwen van dromen. Vaak is het een pad waar ze op belanden door omstandigheden die hen kwetsbaar maken. Veel vrouwen of meisjes hebben bijvoorbeeld geen werk, veel schulden, leven in armoede, hebben weinig onderwijs gehad, of zijn hun ouders verloren. En omdat ze uit dorpjes komen waar weinig werk is, kunnen ze daar vaak ook weinig aan doen. Er wordt gebruik gemaakt van hun kwetsbaarheid door hen van alles te beloven en zo worden vrouwen slachtoffers van mensenhandel en belanden ze in de prostitutie.

Ik wil vrouwen hoop laten zien, ook als ze zelf geen uitweg meer zien

De verhalen die wij horen zijn vaak erg verdrietig en ook erg gecompliceerd. Maar er is altijd hoop. En dat wil ik vrouwen laten zien, ook als ze zelf geen uitweg meer zien.”

Kan je vanuit je werkervaring een voorbeeld geven van een vrouw in de prostitutie belandde en er weer uit wilde stappen?

“Vier jaar geleden ontmoette ik Maria* in een aftercare-programma. Ze was in de prostitutie beland en bij ons terechtgekomen toen een vriend haar tipte om bij ons voor hulp aan te kloppen. Ik kon in haar ogen zien dat ze depressief was en geen hoop meer zag voor de toekomst. Ze zag geen mogelijkheden meer om uit haar vele problemen te komen. De hoop voor verandering had ze al lang opgegeven.

Maria werd op haar 17e verliefd op een man die nog maar net uit de gevangenis kwam. Ze werd zwanger en omdat haar moeder haar uit huis zette, ging ze samenwonen met haar vriend en zijn zus. Na een poosje begon haar schoonzus te eisen dat ze ook zouden bijdragen aan het inkomen. Maria’s vriend dreigde dat hij weer zou gaan stelen, en manipuleerde haar. Maria werd op haar beurt bang dat ze haar vriend, en de vader van haar kind, zou verliezen. Net als haar schoonzus ging zij daarom de prostitutie in. Een andere optie zag ze niet.

Elke keer als ze geld tekort kwam, greep ze terug naar de prostitutie

Tegen de tijd dat ik haar ontmoette, zat ze al zes jaar in de prostitutie en had ze daarnaast ook nog twee kinderen om op te voeden, een vriend die niet werkte, veel kosten voor levensonderhoud én enorme schulden door de boetes voor het beoefenen van prostitutie. In de hoop dat de schuld snel zou worden afgelost, kwam ze in mijn bedrijf werken om sieraden te maken. Het leek een jaar goed te gaan, maar elke keer als ze geld tekort kwam, greep ze terug naar de prostitutie als een snelle manier om aan geld te komen.

Na een poos ontmoette Maria een man die verliefd op haar werd en ze trouwden. Maria is nu meer dan twee jaar niet meer werkzaam in de prostitutie, en haar man zorgt goed voor haar. Ook krijgt ze nu begeleiding en maakt ze deel uit van een programma waarin moeders elkaar helpen.

Er zijn nog veel uitdagingen waar Maria dagelijks mee te maken heeft, ze heeft nog steeds schulden, maar ze kijkt ook met verbazing terug dat ze uit de prostitutie is. In de toekomst willen we haar betrekken bij het outreach programma als een voorbeeld voor andere vrouwen, zodat ze een levend bewijs is dat er hoop en toekomst is.”

Hoe belanden Roemeense vrouwen in Nederland in de prostitutie?

“Veel West-Europese landen zoals Nederland lijken het beloofde land waar hen overvloed, geluk en rijkdom te wachten staat. Daar komt bij dat een vliegticket naar Nederland vanuit Roemenië helemaal niet duur is. Er hoeft maar iemand langs te komen die hen doet geloven dat ze samen een toekomst kunnen opbouwen, en dat ze maar een tijdje hoeft te werken tot ze een huis kan kopen, een bruiloft kan betalen en schulden kan aflossen. Midden in de ellende waar veel Roemeense vrouwen inzitten, lijkt een ticket naar een West-Europees land een makkelijke uitweg uit de problemen.”

Ik droom ervan dat steeds meer mensenhandelaars worden opgepakt en een eerlijke straf krijgen

Wat is jouw droom voor de organisatie en voor deze vrouwen?

"Ik geloof dat dromen ervoor zijn om gedroomd te worden. Ze mogen groot zijn. Daarom droom ik dat we minstens honderd vrouwen die uit de prostitutie willen stappen, en opnieuw willen integreren in de Roemeense samenleving, kunnen helpen. Ik hoop ook dat er nog veel meer sociale projecten in Roemenië komen die allerlei soorten hulp kunnen bieden. Denk aan: psychologische begeleiding, passend onderwijs, hulp bij het vinden van een goede baan, en nieuwe vrienden.

Ik droom ervan dat steeds meer mensenhandelaars worden opgepakt en een eerlijke straf krijgen, zodat niemand meer hun slechte voorbeeld volgt en er geen slachtoffers meer gemaakt worden. Ik zou het wel willen schreeuwen: stop human trafficking!’’

Hoe helpt jouw geloof jou in je werk? 

‘’Mijn geloof geeft mij kracht en hoop om dagelijks de strijd tegen mensenhandel aan te gaan. Ik vraag God voortdurend wijsheid in het omgaan met de uitdagingen die zich aandienen. We hebben een groep vrijwilligers die elke dag bidt voor ons en de vrouwen. En ik kan zeggen dat dat een enorm verschil maakt.

Hoeveel mooie organisaties er ook zijn, alleen God kan harten helen, mindsets veranderen en iets moois van scherven maken. Alleen God kan werkelijk reinigen, vernieuwen, genezen en herstellen.

Jezus verkondigde goed nieuws door woorden en daden aan mensen die als kansarm werden beschouwd. Als God de hele wereld, inclusief deze vrouwen, zo liefhad dat Hij zelfs Zijn eigen Zoon gaf om te sterven voor onze verlossing, dan is niets te veel. We moeten Zijn voorbeeld volgen in het liefhebben en helpen van mensen.’’ 

Hoe kan jij dit werk steunen?

Next Steps is dit jaar Eva's goede doel. Jij kunt deze vrouwen helpen met een donatie.

Next Steps is een samenwerking van vier organisaties die zich inzetten voor vrouwen in de prostitutie. Hier lees je er meer over.

MĂRȚIȘOR ARMBANDJE

MĂRȚIȘOR ARMBANDJE
Bij een gift vanaf €50,- krijgt de gever een gratis Mărțișor armbandje. Dit armbandje staat symbool voor ‘een nieuw begin’ en ‘vriendschap’ en is speciaal gemaakt door vrouwen in Roemenië die uit de prostitutie komen of kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Het is traditie om het Mărțișor armbandje op de nationale Roemeense feestdag (1 maart) aan elkaar te geven als symbool van een nieuw begin.

Prostitutie is toch gewoon een normaal beroep? En het is in Nederland toch goed geregeld? Wij stelden vijf prangende vragen over prostitutie aan verschillende deskundigen.

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--