Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat als je niet op zoek wilt naar je biologische ouders? - EOdoc Filho

Zaterdag 22 oktober, in de nacht van de Filmacademie, om 00.10 uur bij de EO op NPO 3

In de EOdoc Filho is het persoonlijke verhaal van filmmaker Tomas Ponsteen te zien. Tomas werd in 1994 als baby geadopteerd uit Brazilië en is tevreden met zijn leven zoals het nu is. Tevreden met zijn thuis én met de enige ouders die hij kent: zijn Nederlandse ouders. Nooit voelde hij de behoefte om op zoek te gaan naar zijn biologische moeder. Desondanks vraagt hij zich af of dit wel eerlijk is tegenover haar: moet hij haar niet de kans te geven hem te leren kennen?

Deel:

De vraag stellen is deze bijna beantwoorden, maar dat is nog een stap te ver voor Tomas. En toch knaagt het aan hemZeker na de soms schokkende onthullingen in het nieuws over adoptiemisstanden. Met elk bericht dringt de vraag zich opnieuw bij hem op: Wat als ik niet vrijwillig ben afgestaan? Ben ik het niet aan mijn biologische moeder verplicht om naar haar op zoek te gaan?

Ondankbare zoon

Het is het startpunt voor een reeks indrukwekkende ontmoetingen. Zo spreekt Tomas de Braziliaanse Dayana die al jaren onophoudelijk zoekt naar haar uit de kraamkliniek gestolen kind. Haar verhaal confronteert Tomas. Wanneer hij haar vraagt hoe zij erover denkt dat hij zijn moeder niet wil ontmoeten zegt ze dat ze niet wil oordelen maar antwoordt ze: ‘een zoon die alleen één kant van het verhaal kent en de andere kant niet wil kennen, vind ik een ondankbare zoon.’ 

Voor het blok

Tomas wil met deze film ook het andere verhaal over adoptie met de kijker delen. Veel adoptiekinderen voelen zich – net als Tomas – voor het blok gezet om uit te zoeken of hun eigen proces wél zorgvuldig is verlopen waarbij er letterlijk registers opengaan die ze liever gesloten houden.

Indrukwekkend

EOdocs hoofdredacteur Margit Balogh over Filho: “Filho is een indrukwekkend verhaal met een dilemma waar geen eenduidig antwoord op is te geven. Knap werk van een beginnend filmmaker”

Op 22 oktober wordt Filho uitgezonden in het kader van de Nacht van de Filmacademie. Kijk Filho om 00.10 uur op NPO 3 of stream op NPO Start.

--:--