Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat beweegt christenen in deze tijd?

Crux: nieuw bij de EO

In dit programma wordt wekelijks iemand geportretteerd bij wie de actualiteit persoonlijk ‘aanklopt’.

Deel:

Wat is zijn of haar antwoord op actuele vraagstukken en hoe beweegt hij of zij mee of juist tegen de stroom in? Hoe helpen geloof, principes en idealen de geportretteerde anno 2022 in het dagelijkse leven en de keuzes die daarbij horen?

In de eerste aflevering is Neo de Bono (44) te zien. Als succesvol internetondernemer had hij veel geld en veel huizen, maar hij heeft alles weggegeven. Neo vertelt waarom hij nu in de Haagse Moerwijk woont, waar armoede heerst. Voor de bewoners is hij van onschatbare waarde. Zo zegt één van hen: “Het lijkt alsof je uit de hemel bent komen vallen. Dat je bent gestuurd door God of de Schepper om je dingen te doen.”

Rozemarijn van ’t Einde in aflevering 2

Rozemarijn van ‘t Einde is theoloog en geestelijk verzorger maar sinds een jaar ook klimaatactivist. Het blokkeren van wegen, bezetten van vervuilende bedrijven en het zich laten arresteren is voor haar geen vrijblijvende optie meer, maar de enige manier om haar stem te laten horen. En als het moet, wil ze verder gaan dan dat. Het verbaast haar dat niet alle christenen en vooral de kerk mee de barricaden op gaan. Crux volgt haar tot aan de frontlinie van haar strijd voor een beter klimaat.

Verdere afleveringen

In de volgende afleveringen komen onder meer de Friese pastor Pieter Knijff voorbij. Hij begeleidt boeren in geestelijke nood. Veel van hen staan onder druk om te verduurzamen maar de burger wil niet meer voor voedsel betalen. Het is een spagaat waar steeds meer spanning op komt te staan. Hoe lang kan de boer nog watertrappelen? En welke alternatieven zijn er? Knijff coacht ook collega-predikanten die met boerenproblematiek te maken hebben, daarbij gedreven door een droom van een nieuwe manier van omgang met de aarde.
In een volgende aflevering wordt priester Martin Schneeberger gevolgd. Hij werkt op Lesbos in de vluchtelingenkampen.

Crux op Youtube

Op Youtube maakt de EO wekelijks ook Crux, een online programma met Joram Kaat, waarin dilemma’s uit het leven langskomen. Hoe kan geloof helpen bij het maken van keuzes?

Kijk de afleveringen van de online serie
Kijk de afleveringen van de online serie
--:--