Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat boswachter Jonathan leert van… de haas!

Je ziet ze vast weleens voorbij huppelen in een veld of een weiland: hazen. Maar er is waarschijnlijk vooral veel dat je nog niet weet over de haas. Boswachter Jonathan Leeuwis gaat in het Bentwoud op zoek naar dit oer-Hollandse dier en vertelt je er alles over in deze nieuwste video!

Deel:

“Hazen leven het liefst lekker solitair, op zichzelf”, vertelt Jonathan. “Maar wil een van die hazen succes hebben in de paartijd, dan moeten die mannetjes elkaar opzoeken. Ze lopen een beetje te knokken en te vechten en op een gegeven moment loopt de spanning zo op: dan barst het helemaal los. Dan zie je die mannen tegenover elkaar staan – en die kunnen serieus slaan! Dat noemen ze boksen onder de hazen. Ze delen echt rake klappen uit.”

Uit je comfortzone

Vol passie en bewondering deelt boswachter Jonathan zijn kennis over de haas: over de paartijd, de jonge haas, het hazenpad. “Wat we van die hazen kunnen leren is uit je comfortzone stappen”, vertelt hij. “Hoewel de haas graag op zichzelf is, is het belangrijk dat ze elkaar in de paartijd juist opzoeken. Dat ze uit hun comfortzone stappen dus, om uiteindelijk succes te hebben.”

Gigantisch onzeker

Jonathan ziet hierin paralellen met zijn eigen leven. “Ik heb dat vooral in mijn werk moeten leren. Ik sta voor grote groepen: ik moet lezingen geven, excursies, noem maar op. In het begin vond ik dat doodeng en was ik gigantisch onzeker. Maar door uit mijn comfortzone te stappen en wel voor die groepen te gaan staan, heb ik zelfvertrouwen gekregen en ben ik daarin gegroeid. Nu mag ik mijn eigen passie voor zoveel mensen delen en haal ik daar juist energie uit.”

Bekijk de video

Laat je meenemen in Jonathans bewondering voor de haas in deze nieuwe video van de online serie van Bid, bedank, bewonder:

Leer vogels spotten met boswachter Jonathan

Lees ook over:

Leer vogels spotten met boswachter Jonathan

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--