Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is de betekenis van 666?

'6 is het bijna, maar net niet: imperfectie dus'

Vraag van een lezer: “In de Bijbel staan mysterieuze getallen. De geheimzinnigste is nog wel 666, het getal van het Beest. Wat is de symboliek van dat getal en wie is dat Beest?”

Deel:

In een zeer mysterieuze passage schrijft Johannes: “Hier komt wijsheid. Als je verstand hebt, bereken dan het getal van het beest, want het is het getal van een mens. Zijn getal is 666.”

De betekenis van 666

Volgens wiskundigen is 666 bijzonder, want het is een zogeheten driehoeksgetal, en die zijn zeldzaam. Het getal 6 is bijvoorbeeld zo’n driehoeksgetal. Je kunt van enen namelijk een mooie driehoek vormen en als je die bij elkaar optelt, krijg je 6:

                                          1

                                         1 1

                                        1 1 1

Het getal 666 kun je ook zo stapelen:

                                           1

                                          1 1

                                         1 1 1

                                        1 1 1 1

enzovoorts tot…

     1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De onderste rij telt 36 enen. 666 is dus, anders gezegd, 1 + 2 + 3 + 4 + 5 en zo door tot 36 bij elkaar. En 36 is trouwens zelf ook weer een driehoeksgetal: het is 1 + 2 + 3 en door tot 8. En zoals ik schreef, 6 is zelf ook weer een driehoeksgetal.

Overal in het getal 666 zit dus die 6 verstopt. Johannes gebruikt trouwens vaker driehoeksgetallen: de discipelen vangen bijvoorbeeld 153 vissen: dat is 1 + 2 + 3 en verder tot 17.

Bijna goddelijk

Maar wat betekent dat? 7 staat bij de Joden voor volmaaktheid. De week heeft bijvoorbeeld zeven dagen en elke zeven jaar moet je een ‘sabbatical’ houden. 6 is bijna 7, maar net niet: imperfectie dus. In 6 dagen werd de wereld gemaakt, maar daarna rustte God pas, en die rust mist dat getal. Je kunt concluderen dat 6 ‘bijna goddelijk’ betekent. Voor moderne mensen is het misschien abracadabra, maar in de oudheid hadden getallen een magische lading.

Lees ook: Het getal 666, het coronavirus en Bill Gates
Lees ook: Het getal 666, het coronavirus en Bill Gates

Keizer Nero en 666

Terug naar 666. Dat staat voor ‘een mens’, zegt Johannes. Nu werd in zijn tijd veel gematria toegepast: een wiskundige benadering van letters. Elke letter staat dan voor een getal. De A is bijvoorbeeld 1, de B een 2, enzovoorts. Daar waren vaste waarden voor. Monniken hebben eindeloos de getalswaarde van allerlei namen zitten berekenen en allerlei oplossingen bedacht.

Een van de laatste 'oplossingen' is dat het staat voor internet, want w = 6 en www is dus 666. Het probleem is natuurlijk dat Johannes zelf zegt dat het op een mens slaat. Met een andere berekening kom je op Hitler uit. De meest waarschijnlijke oplossing is echter keizer Nero. Als je zijn naam Aramees uitspreekt maar met Griekse letters noteert, krijg je ‘Nrwn Qsr’: N = 50, R = 200, W = 6, N = 50, Q = 100, S = 60, R = 200. Reken maar na, zo kom je op 666.

Lees ook: ‘Openbaring is niet bedoeld om toekomstvoorspellingen aan te ontlenen’
Lees ook: ‘Openbaring is niet bedoeld om toekomstvoorspellingen aan te ontlenen’

Overigens, als je dit toepast bij het Griekse woord voor ‘Beest’, levert dat ook 666 op. Dat getal komt trouwens eenmaal eerder in de Bijbel voor, namelijk op het salarisstrookje van koning Salomo. Waarschijnlijk is dit een heimelijke manier van de schrijver om kritiek te leveren op de gulzigheid van Salomo.

En wat betekent 777 en 888?

Tot slot, als je met de gematria-methode het getal van Jezus uitrekent, kom je uit op 888. Jezus zit dus precies aan de ‘andere kant’ van het volmaakte getal 777, als het ware het spiegelbeeld ervan. De 8 staat voor ‘een nieuw begin’: er waren acht mensen in de ark van Noach en de achtste dag is tevens de eerste van de week, de zondag. Tevens de dag dat het licht werd geschapen en Jezus opstond uit de dood: de ‘dag van de Heer’, zoals vroege christenen het noemden.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--