Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat kan naar de kerk gaan ons nog bieden?

Blog van ds. Arie van der Veer

Wat mij opvalt is dat de uitzendingen van de kerken via de kerkomroep en YouTube steeds professioneler worden. Liederen worden met zorg uitgekozen. Wat een talenten kom je tegen als het gaat om muziek en zang.

Deel:

De dominees houden zich beter aan de tijd dan vóór corona. Daar zorgt de regisseur van de livestream wel voor. Conclusie: thuis de diensten volgen is zeer aantrekkelijk. Je kunt ook nog eens luisteren en kijken op een tijd en zelfs een plek die jou past. En thuis mag je meezingen. In de kerk vaak niet.

Zou daarom het nogal al wat moeite kosten om de mensen weer zover te krijgen dat zij naar de kerk komen? Je raakt aan dat moois gewend. En bovendien kun je nu ook zappen als het om kerkdiensten gaat. Er is keus genoeg. En als je dan ook nog niet mag zingen in de kerk... Wat kan wel naar de kerk gaan ons nog bieden?

Lees ook: Kerken leger dan vóór coronacrisis
Lees ook: Kerken leger dan vóór coronacrisis

Ik denk dat het bij elkaar zijn, het samenkomen in de kerkzaal toch iets heel fijns is. Ik stond zondag verbaasd toen ik zag wie er wel in de kerk kwamen. Een paar van de ouderen waren er, compleet met rollator. Kleine kinderen waren er ook.

Het mooiste was dat de dienst begon toen de koster meedeelde dat allen die zich aangemeld hadden, ook daadwerkelijk aanwezig waren: ‘Ze zijn er”, riep hij. Ik had er geen spijt van dat ik ook een Psalm in de oude berijming had gekozen. Iemand in de kerkzaal zong - zonder geluid - zichtbaar mee.

Geven we ons op voor de dienst van komende zondag? Ga niet alleen voor jezelf, maar ook voor die ander.

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--