Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat kookt presentator Bert van Leeuwen op vakantie?

‘Thuis ga je weer over op de standaard dingen’

Op vakantie vindt presentator Bert van Leeuwen het leuk om restaurants te ontdekken. Zelf uitgebreid kokkerellen is wat minder aan hem besteed. “Ik ben niet zo culinair, maar mijn vrouw kan heel goed koken.”

Deel:

Wat zijn je vakantieplannen?

“Ik ga voor het eerst sinds anderhalf jaar weer op vakantie. We gaan met vrienden naar een hotel op Ibiza. Als ik terugdenk aan onze vakanties, heeft er wel een soort ontwikkeling plaatsgevonden. Toen de kinderen klein waren, gingen we kamperen met de tent. Al vrij snel stapten we over op ingerichte tenten en daarna naar een stacaravan. Het werd steeds luxer, maar wel altijd op een camping, omdat dit voor de kinderen leuk was. Maar nu de kinderen niet meer meegaan, verblijven we meestal in een huis of hotel.”

Wat voor gerechten koken jullie op vakantie?

“Toen we met de kinderen kampeerden, gingen we meestal met mijn zussen en hun gezinnen op vakantie, dus dan waren we met een grote groep van 12 tot 18 personen. Ontbijten deden we altijd apart met ons gezin, maar het avondeten was gezamenlijk. Dan kookten we op een gaspit pasta- en rijstgerechten. Of we gingen barbecueën. We hadden op een gegeven moment wel een soort ‘eetsysteem’: de ene dag aten we op de camping en de andere dag gingen we uit eten.”

Wat is je favoriete zomerrecept?

“Zelf ben ik niet zo culinair, maar mijn vrouw kan heel goed koken. Dus de noodzaak ontbreekt dan een beetje om mezelf hierin te verdiepen. Maar ik kook echt weleens hoor, want als mijn vrouw aan het werk is, moet ik voor het eten zorgen. Spaghetti bolognese is mijn favoriete gerecht. Lekker, makkelijk te maken en ideaal als vakantiegerecht.”

Wat is je grootste kookblunder?

“Ik zou geen blunder kunnen bedenken. Wel minder geslaagde acties, zoals die keer dat mijn kleine neefje had bedacht om de barbecue uit te maken door erin te plassen. Maar ja, dat is eigenlijk niet echt iets om in Visie te vertellen.”

In wat voor restaurants eten jullie vaak?

“Wij vinden het wel leuk om restaurants te ontdekken tijdens onze vakantie. Dan vragen we ter plekke tips aan mensen die er al wat langer zijn. We zijn best wel in aparte stekkies geweest. Vroeger had je nog geen tomtom, dus je was heel lang aan het zoeken en dan zag je opeens tussen de weilanden een heel leuk eettentje. In september gaan we weer naar Spanje, naar de kust boven Barcelona. Daar zit een heerlijk tapasrestaurant. Ik kijk er nu al naar uit dat ik daar ga eten.”

Welk eten heeft je op vakantie het meest verrast?

“Wat ik grappig vind, is dat je op vakantie soms dingen eet die je dán heel lekker vindt, maar die je thuis niet eet. Tijdens een van onze vakanties aten we opeens heel vaak sandwichspread, terwijl ik dat thuis nooit eet. Of stokbrood met gruyère-kaas. Heerlijk op vakantie, maar thuis ga je dan toch over op de standaard dingen.”

Spaghetti bolognese à la Bert (4-6 personen)

Ingrediënten:

 • 1 pak spaghetti
 • 750 gram tomaten
 • pond rundergehakt
 • 3 paprika’s
 • zakje geraspte winterpeen
 • pakje gesnipperde uitjes
 • blik tomatenblokjes
 • milde olijfolie
 • zakje Parmezaanse kaas
 • blikje tomatenpuree
 • peper en zout
 • scheut ketjap
 • scheut loempiasausBereiden:

Braad het gehakt. Voeg de uitjes, de in stukjes gesneden paprika en de geraspte peen toe.

Bak vervolgens de tomaten (in partjes gesneden) apart in een pan, totdat ze zacht zijn. Blend dit tot een vloeibare saus en meng dit met de andere ingrediënten. Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe aan de saus en breng op smaak met peper, zout, Vietnamese loempiasaus en de ketjap. Kook de spaghetti apart (met een scheut olie) en voeg dit toe aan de saus. Serveer met de Parmezaanse kaas.

Bert-1558

Tekst: Marian van Vugt 
Beeld: Moon Jansen

--:--