Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat vieren christenen met Hemelvaart en Pinksteren?

Christelijke feestdagen uitgelegd in 1 minuut

Wat vieren we eigenlijk met Hemelvaart? En met Pinksteren? In onderstaande animatie leggen we in (ruim) 1 minuut uit wat christenen gedenken op deze bijzondere feestdagen.

Deel:

Wat vieren we met Hemelvaart en Pinksteren? Deze animatie legt het kort en in eenvoudig taalgebruik uit. De twee christelijke feestdagen staan namelijk niet op zichzelf, maar volgen logisch op elkaar. Mooi om je kennis over deze feestdagen binnen iets meer dan een minuut weer op te vijzelen, of om te gebruiken voor kinderwerk!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hemelvaart

Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartsdag, de dag waarop Jezus vertrekt naar de hemel. Voordat Hij terugkeert naar boven, geeft hij Zijn volgelingen een opdracht: ‘Vertel iedereen dat ik stierf en weer ben opgestaan. Vertel dat er hoop is, dat mensen en God weer samen verder kunnen leven.’

En dan gaat Jezus terug naar de hemel. Een wolk onttrekt Hem aan het zicht. Terwijl zijn vrienden nog vol verbazing omhoog kijken, vertellen engelen dat Jezus ooit terug zal keren, op dezelfde manier als waarop Hij vertrok. Daarom is Hemelvaartsdag meer dan een afscheid: het is ook een feest van hoop. Christenen geloven dat er een dag komt waarop Jezus terugkeert.

In dit artikel lees je waarom Hemelvaart voor sommige christenen zelfs de belangrijkste feestdag is.

Lees ook: Dit vieren we met Hemelvaart
Lees ook: Dit vieren we met Hemelvaart

Pinksteren

Tien dagen nadat Jezus is vertrokken, gebeurt er weer iets bijzonders: de Geest van God komt op aarde. Het is Pinksteren! De vrienden van Jezus raken in vuur en vlam, sommigen zelfs letterlijk. Ze vertellen iedereen die het maar horen wil dat God niet boos is, maar van mensen houdt. Alle mensen die luisteren, horen de boodschap in hun eigen taal.

De Heilige Geest helpt gelovigen om de ‘Grote Opdracht’ van Jezus uit te voeren. Daarom wordt Pinksteren ook wel de geboorte van de kerk genoemd. Gefeliciteerd!

Lees ook: Alles over de betekenis van Pinksteren
Lees ook: Alles over de betekenis van Pinksteren

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--