Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Water in de Bijbel

Laat je 3x verfrissen!

Tijdens extreem warme dagen verbruiken we in Nederland met elkaar 40% meer water dan normaal. Water is niet weg te denken uit ons dagelijks leven.

Deel:

Water is niet alleen de meest onmisbare bouwsteen van je lichaam, maar staat ook symbool voor liefdevolle waarheden van God. Je douchebeurt zal nooit meer hetzelfde zijn; kletsnat worden in de stromende regen wordt een feest; een glaasje water drinken een traktatie. Laat je verfrissen door vier eyeopeners over water. Water zal hierna nooit meer hetzelfde zijn en je herinneren aan Gods liefde en trouw. 

1. Water: symbool van leven en groei

Eva-5-Handen-water

In deze tijd zou het plaatje er zo uit zien: Jezus staat samen met een vrouw in de keuken, waar zij een glas onder de kraan houdt en met water vult.

Jezus zegt dan: ‘Iedereen die dìt water drinkt zal weer dorst krijgen, maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.’ ‘Geef mij dat water, heer!’ zegt de vrouw.

Dit levende water van Jezus gaat over de heilige Geest. De heilige Geest helpt je herinneren aan de woorden van Jezus. Oftewel: hoe je vanuit genade (liefde) kunt leven met jezelf, je naasten en de wereld om je heen. Gods Geest beïnvloedt je gedachten, gevoel en gedrag, met als gevolg dat je gaat overstromen. Dat betekent niet alleen groei voor jouzelf, maar ook voor de grond en mensen om je heen.

Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen,
Gelukkig is de mens die vreugde vindt in de wet van de HEER

Deze mens zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.
Op tijd draagt hij vrucht,
zijn bladeren verdorren niet.
Alles wat hij doet komt tot bloei.

Psalm 1

2. Water: stof en oordeel afspoelen

Eva-5-Voeten-in-water

Vieze voeten maak je schoon met water. Je spoelt het stof en zand er zo af. Stof is een symbool voor het werkterrein èn voedsel van de slang, de duivel, zie Genesis 3:14. Als kind van God sta je met je voeten in de modder en het stof van deze wereld. Dat betekent dat je te maken krijgt met negatieve oordelen over wie je bent, wat je (niet) doet, hoe je zou moeten zijn etc.

Jezus zegt daarover in Johannes 13:10: ‘Wie gebaad heeft hoeft alleen nog zijn voeten te wassen, hij is al helemaal rein.’

Je voeten was je schoon met het levende water: de woorden van Jezus, die je gedachten bijsturen en vertellen hoe God naar je kijkt, in plaats van hoe de wereld of jij jezelf beoordeelt.

Maar omdat ze zich verzetten en lasterlijke taal spraken, schudde hij het stof van zijn kleren.
En als ze je niet willen ontvangen noch naar je woorden willen luisteren,
verlaat dan dat huis of die stad en schud het stof van je voeten.
Handelingen 18:6, Matteüs 10:14

3. Water: symbool voor vrede en genezing

Eva-5-Drupper-aan-plantje

Hij liet me een rivier zien met water dat leven geeft. De rivier was helder als kristal en ontsprong aan de troon van God. In het midden van het plein van de stad en aan weerskanten van de rivier stond een levensboom, die twaalf vruchten gaf, elke maand zijn eigen vrucht. De bladeren van de boom brachten de volken genezing.

Deze sprookjesachtige beschrijving van de nieuwe hemel en aarde vind je in Openbaring 22:1-2. In een visioen krijgt Johannes toekomstbeelden te zien. Niet alleen straks, maar ook nu al is de belofte van vrede er voor jou. De vrede die God geeft gaat verder dan wat je met je verstand kunt bedenken. De vrede van God beschermt je hart en gedachten. Deze vrede is 'als een rivier', zoals in bijvoorbeeld Jesaja 48:18 beschreven staat.

EXTRA | Water: symbool van vergeving

Eva-5-Wolken-zee-hart

Het water van de zee is diep, heel diep. En oneindig weids. Een vuilniszak dumpen in de zee is verboden, maar stel dat je dit toch doet: die vind je nooit meer terug. Zo staat het water van de zee symbool voor de grote wergwerpcontainer waar God àl onze zonden in weg doet, die van de hele mensheid zelfs.

Onze zonden werpt u in de diepten van de zee.Zo ver als het oosten is van het westen, zo ver heeft hij onze zonden van ons verwijderd.
Micha 7:19 / Psalm 103:12

God zij dank voor water!

--:--