Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weekendoverdenking: Heer, wijs mij Uw weg

Geloven als een schaap

Wat is Gods plan met jouw leven? Goede vraag. Misschien sta je wel voor een moeilijke keuze, denk je na over je toekomst of vraag je je af waarvoor jij hier op aarde bent. Je vuurt schietgebedjes af naar de hemel. En waar het geen schietgebedjes zijn, zijn het misschien wel grote smeekgebeden om een antwoord. ‘Heer, welke weg mag ik gaan? Wat is de beste keuze? Wat is Uw wil met mijn leven?’

Deel:

Gods plan. De waarheid is dat we elkaar niet kunnen vertellen wat voor toekomst er in het verschiet ligt. En al helemaal niet welke keuze we in een bepaalde situatie moeten maken. Maar misschien is het ook niet altijd de vraag welke weg we inslaan in ons leven. Het draait misschien meer om de vragen: Hóe leven we? En hóe maken we onze keuzes?

Er is een spreuk van Maarten Luther: ‘Al ken ik niet de weg die God met mij gaat, ik ken wel mijn Gids.’ En dat doet denken aan Psalm 23.De Heer is mijn Herder.’ We mogen leren geloven als een schaap. Een schaap laat zich leiden door zijn herder en hij luistert naar de stem van de herder. En niet alleen dat: een schaap is veilig onder de hoede van de herder. Op diezelfde manier mag je erop vertrouwen dat God jouw Herder is. Hij waakt over al Zijn schapen, en dus ook over jou. Waar je ook doorheen zult gaan, wat er ook in het verschiet ligt, God zal bij je zijn.

Vragen of God jou de weg wil wijzen is een prachtig gebed dat getuigt van vertrouwen, veiligheid, gehoorzaamheid en afhankelijkheid. Soms opent God een deur of een raam of spreekt Hij door mensen in jouw omgeving. En soms maken we weleens een keuze waar we achteraf spijt van hebben. Waar het lijkt alsof de Herder ons terugroept. Maar net als een schaap dat afdwaalt, mogen we op onze ontdekkingstocht in het leven daarvan leren, opnieuw richting vinden, de moed hervatten en biddend zingen:

Heer, wijs mij Uw weg en leid mij als een kind,
dat heel de levensweg, slechts in U richting vindt.
Als mij de moed ontbreekt om door te gaan,
troost mij dan liefdevol en moedig mij weer aan.

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--