Ga naar submenu Ga naar zoekveld

What's in the name?

Blog van TimZingt

Traditionele kerken hebben het maar makkelijk. Ze hebben een synode die lastige keuzes maakt (of eindeloos kan uitstellen), hebben eigen zangbundels met ‘getoetste’ liederen en hebben een predikantsopleiding, zodat niet al het aangeschoten wild zomaar de kansel kan beklimmen.

Deel:

Daarnaast hoeven traditionele kerken hun eigen naam niet te verzinnen. Dat scheelt! Evangelische gemeenten moeten dat zelf doen en dat pakt soms schokkend uit. Een klein onderzoekje naar de namen van evangelische gemeenten, leert dat ze vaak oudtestamentische namen dragen, terwijl evangelischen daar over het algemeen niet graag in lezen. Er is een Jozua-, een Jona- en een Nehemiagemeente, maar er bestaat geen 2Tessalonicenzen- of bijvoorbeeld een Judas-gemeente. Een 1Johannes-gemeente zou handig zijn, dan kun je nog twee keer afsplitsen met naamsbehoud. 

Opmerkelijk dat het Oude Testament zo in trek is. Temeer omdat als de gemeentenaam iets zegt over het karakter van de kerk, het bijzondere clubjes moeten zijn. ‘We heten Jona-gemeente omdat als God ons aangeeft dat we naar links moeten, we prompt naar rechts afbuigen.’ Of ‘Ja, we zijn nogal van het muren bouwen, dus vandaar: Nehemia.’ What’s in the name? 

Veel gemeenten zoeken hun heil in buiten-Bijbelse namen. Die van mij heet Ichthus (vrij onschuldig), maar wat te denken van Rafaël. Dat is een apocriefe engel!
 Je moet maar durven. Of hipper: ‘Kom en Zie’, waarschijnlijk nog gesticht door Elly en Rikkert, of het overal opduikende Jong&Vrij. Dat dekt de lading wel zolang
 je op de middelbare school zit en een tussenuur hebt, maar wat als de gemiddelde leeftijd van de gemeente de veertig nadert? Wordt het dan Burgerlijk & Gebonden aan Vastelasten? Dat bekt minder lekker. 

Het allermeest schrok ik van de agressie in namen als ‘De Doorbrekers’. Wat is dat voor club? Daar wil je toch liever niet naast wonen, denk ik dan. Ik begreep dat ze ook een filiaal in Zeeland hebben. Ik hoop dat ze niet te dicht bij de dijk zitten. Voor bejaarden is er ‘De Doorliggers’ en volgende week start ‘De Doordenkers’. Wat een chaos! Je gaat bijna weer terugverlangen naar de tijd dat iedereen nog ‘gewoon hervormd’ was. 

Geschreven door

TimZingt

--:--