Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zes weken na zijn overlijden vroeg iemand: ‘Ben je er al een beetje overheen?’

Marieke (29) en Marieke (34) zijn beiden jong weduwe

Als een iemand in je omgeving rouwt, probeer je hem of haar zo goed mogelijk op te vangen. Maar dat is soms best lastig of zelfs spannend. Kun je de plank misslaan? Marieke (29) en Marieke (34), beiden jong weduwe, delen hun ervaring.

Deel:

Marieke (34) was ruim een jaar getrouwd met haar man toen hij plotseling overleed. Ze was dertig, en stond op het punt om samen met haar man een huis te kopen. De andere Marieke (29) was al tien jaar samen met haar vriend en stond op het punt te trouwen, toen ook hij plotseling overleed. Het was drie weken voordat ze samen in het huwelijksbootje zouden stappen. Onder de naam ‘Widowchicks’ posten ze regelmatig over hun gemis op Instagram.

Steun

Wat zeggen zij over steun uit je omgeving? "Ik geloof niet in do's and don'ts als het hierom gaat, integendeel" zegt Marieke (34). "Als mensen het gevoel hebben dat ze iets verkeerds kunnen doen of zeggen, ontmoedigt ze dat alleen maar om erover te beginnen. Dan blijft het een taboe en werkt dat juist eenzaamheid in de hand."

Vrijwel alle mensen hebben het beste met je voor

Marieke (29) vult aan: "Ik zei, oke, S. is dood, maar ik ben er nog. Ik begrijp dat het lastig is om me tegen te komen en dat je niet weet wat je moet zeggen, maar draai niet je hoofd om, want dan word ik pissig. Praat er alsjeblieft over. Doen alsof het er niet is, is het ergste wat je kunt doen. Ik vind het fijn als mensen ernaar vragen, juist ook nu, nu het bijna vier jaar geleden is.

Natuurlijk worden er ook weleens onhandige dingen gezegd. Zo stond ik een week of zes na zijn overlijden op een feestje in de kroeg en vroeg een kennis: 'Ben je er al een beetje overheen?' Nou, nee, ik ben er nog niet overheen. Maar weet je, hij probeerde het wel. Vrijwel altijd hebben mensen het beste met je voor."

Nieuwe relatie

Marieke (34): "Ik heb wel eens de indruk, omdat ik een nieuwe relatie heb, dat mensen denken: het gaat goed met haar. Maar ik ben nog steeds blij verrast als iemand over KJ. begint, al komt dat steeds minder voor."

Marieke (29) heeft sinds eind vorig jaar ook weer een relatie: "Ik krijg ook weinig vragen meer over S. Terwijl ik me nu juist bewust word van kleine dingen die ik gemist heb in de tijd zonder S. Maar misschien dat mensen er ook niet over beginnen omdat ze bang zijn voor je reactie of dat je gaat huilen. Maar als dat er mag zijn, is er ook ruimte voor wat een ander allemaal meemaakt." Marieke (34): "Ja, ik begrijp wel dat mensen het spannend vinden, en dat mag er ook gewoon zijn, maar ik zou dan willen zeggen: begin er tóch over."

Huisje, Boompje, Weduwe

In december verschijnt een documentaire over de Mariekes, genaamd Huisje, Boompje, Weduwe. In de tussentijd kun je ze volgen via @widowchicks. Op hun Instagram feed vind je, zoals ze zelf zeggen, rouw met een ‘positieve vibe’.

Huisje, Boompje…Weduwe is te zien is op 11 december om 17.00 uur op het youtubekanaal van NPO3 en op 13 december om 22.50 uur op NPO3.

De beide Mariekes vertelden eerder over het verlies van hun mannen aan Ik Mis Je. Lees hun verhaal hier

Beeld: Mcklin Fotografie

--:--