Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie zijn de mentoren van het nieuwe programma ‘Zing!’?

In het nieuwe EO-programma 'Zing!' gaan Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart op zoek naar de beste zanggroep van ons land. De groepen worden bijgestaan door drie mentoren; stuk voor stuk gevestigde namen in de muziekwereld. We stellen deze mentoren graag aan je voor!

Deel:

We kunnen steeds meer bekendmaken over het nieuwe zangprogramma op NPO 1. Drie bekende zangers zijn de mentoren die de verschillende zanggroepen naar een hoger niveau tillen. Deze drie mentoren zie je binnenkort in Zing!:

Glen Faria 

Glen Faria _Fotograaf Marc Haers
Credits: Marc Haers.

“Ik ben al van jongs af aan met muziek en theater bezig. Op mijn 18de gaf ik zelfs les aan grote groepen", vertelt Glen. Hij is een multitalent en werd geboren in 1980, in Amsterdam. Op zijn tiende begon hij met het maken van muziek, voornamelijk het schrijven van raps met zijn oudere broer. Vijf jaar later richtten zij samen met twee vrienden een funkband op: MindMenders. Met deze band won Glen in 1999 de Grote Prijs van Nederland. In 2004 sloot Glen zich aan bij de rapgroep Flinke Namen waarmee hij op een aantal verzamelalbums verscheen.

“Als mensen samen zingen gebeurt er iets moois. Het is de ultieme connectie, want je moet zo op elkaar gefocust zijn. Je kan niet solo zijn in een koor, je móet naar elkaar luisteren en contact maken met elkaar. En als dat goed gaat dan krijg je één energie, één stem, dat vind ik het mooiste dat er is.”

Glen is al vaker op tv te zien geweest. In 2018 wordt hij gevraagd voor Beste Zangers, waar twee van zijn nummers grote hits werden. Tino Martin met het nummer Zij Weet Het en Davina Michelle met het bekende Duurt Te Lang. Ook was hij een van de coaches van The Talent Project en nam hij deel aan het 22e seizoen van Wie Is De Mol?.

Vorig jaar dook Glen in de wereld van gospel. In het EO-programma All Of The Lights zong hij onder begeleiding van een gospelkoor zijn eigen hits. Samen zingen verbindt en daarom verheugt Glen zich enorm op zijn rol als mentor in Zing!.

Tania Kross

Tania Kross_Fotograaf Anne van Zantwijk
Credits: Anne van Zantwijk.

Tania Kross, dé mezzosopraan van Nederland en daarbuiten, werd 46 jaar geleden geboren op Curaçao. Als jong meisje was ze al veel met muziek bezig. Zo zat ze in een bandje, bij het kerkkoor, bij een schoolkoor en bij een meidenkoor. Toen ze zestien jaar was, wist ze het zeker: ze wilde operazangeres worden. Eén jaar later vertrok ze daarom naar Nederland om auditie te doen op het Utrechts conservatorium.

“Nederland is een muzikaal land!”, zegt Tania. “Er bestaan meer korenverenigingen dan voetbalverenigingen in Nederland. Ik heb een aantal jaar ambassadeur mogen zijn van de KBZON (Koninklijke Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen in Nederland) en heb heel veel van deze koren mogen bezoeken tijdens hun repetities. Zo leerde ik hele leuke dynamische mensen kennen met passie voor samen zingen.”

In 2001 behaalde Tania haar diploma. Al snel maakte ze carrière. Ze ging op tournee langs verschillende concertzalen over de hele wereld en maakte in 2005 haar debuut in De Nederlandse Opera. Na dit debuut volgden vele andere rollen. Tania werd een bekend en zeer gewaardeerd gezicht in de operawereld.

Dat samen zingen kracht geeft, weet Tania als geen ander: “Samenzang is met iedereen een grote emotie voeden want muziek is niets anders dan ‘verpakte’ emoties. Het raakt je in je ziel en het vermenigvuldigen van de stemmen is natuurlijk recept voor meer succes! Door mee te werken aan zo’n mooi programma hoop ik dat meerdere mensen geïnspireerd zullen raken om ook te gaan zingen! Het is een zeer gezonde bezigheid, goed voor je longen, je hart en je sociale contacten!”

Tijdens haar rollen in verschillende operaproducties zong Tania in diverse ensembles. In oktober 2022 deed Tania mee aan 1000 Stemmen Zingen waar ze samen met Henk Poort en Het Grootkoor de mooiste koorwerken ten gehore bracht. “Iedereen (met een beetje gehoor) kan zingen. Je laat een stukje van jezelf zien en dat maakt je kwetsbaar, maar in koorverband inspireer je elkaar en durf je meer van je eigen stem te laten horen. De stem is het eerste instrument en als voormalig koorzanger kan ik niet wachten om aan de slag te gaan met de deelnemende koren!”

Naast haar optredens is Tania de afgelopen jaren ook in verschillende muzikale televisieprogramma’s te zien geweest. In 2017 deed ze mee aan Beste Zangers, in 2019 won ze The Masked Singer en in 2022 was ze te zien als panellid in het programma Secret Duets.

Roel van Velzen

Roel van Velzen - 2

Roel van Velzen, wie kent hem niet? Hij werd 45 jaar geleden geboren in Delft en komt uit een muzikaal gezin: vader Kor van Velzen was ook muzikant. Roel leerde helemaal zelf gitaar, piano en drum spelen. Tijdens zijn middelbareschooltijd speelde hij in diverse bandjes en componeerde hij elk jaar de kerstmusical.

“Als je samen zingt, dus met elkaar harmonieën maakt én dat goed doet: dan ontstaat er iets magisch. Maar het is tegelijkertijd ook een van de moeilijkste facetten van muziek maken. Er zijn ontelbare opties: niet alleen welke liedjes je zingt, maar ook welk arrangement je daarvoor kiest. En als je gaat optreden, hoe je jezelf presenteert.”

Roel was in 2006 voor het eerst te horen met zijn debuutsingle Baby Get Higher. De zanger maakte een bliksemstart met optredens op televisie en toen in maart 2007 zijn debuutalbum uitkwam, schoot het the charts in. Samen met zijn vaste band staat hij al jaren garant voor een vlammende liveshow. Op festivals, feesten en tijdens de pandemie ook via het scherm: Roel is een van de vaste leden van The Streamers, de superband die ontstond bij Vrienden Van Amstel Live. In 2020 stond Roel in Ahoy voor het Concert van Hoop. Hier zong hij samen met het Swingende Gospel koor het nummer Somebody To Love.

Inmiddels is Roel van Velzen vijf albums, 21 singles, diverse prijzen, zes club- en theatertours en honderden optredens verder. Hij is niet meer weg te denken in de muziekwereld en hij is meer dan klaar om als mentor te gaan knallen samen met de zanggroepen bij Zing: “Ik weet hoeveel mensen in Nederland in groepsverband zingen en dat daar super getalenteerde, gedreven en originele zanggroepen tussen zitten. Ik verheug me erop om alle zanggroep variaties te horen en ze hopelijk met mijn ervaring te kunnen helpen. En ik kijk er naar uit om, samen met Tania en Glen, het vaak onterechte stoffige imago dat het woord 'koor' oproept, eens flink op te poetsen.”

Foto Glenn: Marc Haers
Foto Tania: Anne van Zantwijk

--:--